JazzBrazz-stipendiet 2021 tilldelas Peter Asplund

JazzBrazz-stipendiet 2021 tilldelas trumpetaren och sångaren  Peter Asplund. Prissumman är på 100 000 kronor.

Peter Asplund  får priset för att han  “förenar stor musikalitet med instrumental kontroll av högsta klass”, samt en förmåga att “vid varje musikaliskt framträdande uppvisa total koncentration”.

Stipendiet delades ut i samband med en konsert på Fasching som sändes digitalt då Peter Asplund spelade med sitt Aspiration med Lars Jansson (piano), Johan Löfcrantz Ramsey (trummor) och Hans Andersson (bas). Peter Asplund har profilerat sig som en av Sveriges främsta jazzartister och hans senaste album All My Septembers (Prophone) kom 2020. Konserten och prisutdelningen går att se i efterhand via denna länk: https://www.facebook.com/watch/live/?v=213489333518860&ref=watch_permalink

Trumpetaren, orkesterledaren, illustratören och art directorn Stig Söderqvist (1929-2018) står bakom JazzBrazz-stipendiet. Tillsammans med saxofonisten Bernt Rosengren utgjorde han en av musikerna i JazzClub 57 och han spelade bland annat i Lars Gullins kvartett och Nisse Sandströms kvintett.

Tanken är att JazzBrazz-stipendiet ska delas ut årligen – vartannat år till en trumpetare och vartannat år till en trombonist. Tidigare pristagare är trumpetaren Karl Olandersson och trombonisten Karin Hammar.

JazzBrazz-stipendiet administreras av Laila och Charles Gavatins S​tiftelse.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.