Jazzeliten hyllar Rune Gustafsson

RuneG-ErikSoderlind

 Den 18 oktober samlas i Huddinge Folkets hus några av Sveriges främsta jazzmusiker i en hyllningskonsert till minnet av Rune Gustafsson. 

 – Det blir en eftermiddag med Claes Janson som ciceron till Runes musik, säger Erik Söderlind, en av Sveriges ledande jazzgitarrister och initiativtagare till konserten.

Det går knappast att överdriva Rune Gustafssons betydelse som musiker och förebild för generationer av gitarrister. Den svenska jazzgitarrens gudfader är även internationellt erkänd för sitt personliga spel.

När han dog för drygt två år sedan vittnade till exempel Pat Metheney, den moderna jazzgitarrens fixstjärna, om hur Rune Gustafssons spel påverkat honom som ung. Metheney nämnde specifikt kompositionen Waltz-A-Nova, från skivan Rune At The Top, som en inspiration som han levt med sedan han hörde den för första gången vid 70-talets början. 

Pat Metheney skrev även till Rune Gustafsson och berättade hur mycket han uppskattade Runes gitarrspel. De fick själv aldrig chansen att spela tillsammans. 

– Jag har själv sett brevet. Rune var väldigt stolt över det. Just Waltz-A-Nova är också en av låtarna som vi kommer att framföra under konserten, säger jazzgitarristen Erik Söderlind.


Den 18 oktober i Huddinge Folkets hus har han samlat några av Sveriges främsta jazzmusiker i en hyllningskonsert till minnet av Rune Gustafsson, bland dem Claes Janson och organisten Kjell Öhman. Evenemanget ingår i Stockholm Jazzfestival.

– Både Claes och Kjell har spelat och umgåtts med Rune. Claes kommer att fungera som kvällens musikaliska ciceron och berätta storys om Rune. Historier saknas inte, understryker Erik Söderlind.  

– Han gick ju under smeknamnet Stenansiktet, men hade en fantastisk humor. Det är något som många som spelade med honom återkommer till.

Rune Gustafsson tillhörde under flera decennier den svenska jazzeliten och spelade bland annat i Radiojazzgruppen, där andra storheter som till exempel Arne Domnérus, Bengt Hallberg, Jan Johansson och Georg Riedel har ingått.

– Det finns fantastiska upptagningar på Youtube som bland annat visar när Rune spelade med Jan Johansson. Dessutom var han en mycket anlitad studiomusiker som spelar på en mängd olika artisters skivor, säger Erik Söderlind.
Rune Gustafsson komponerade även filmmusik, bland annat till Hasse & Tages Mannen som slutade röka och Släpp fångarne loss, det är vår.

Erik Söderlind är själv i bokstavlig mening dubbel arvtagare till Rune Gustafssons gitarrspel. Han har fått ta över både gitarrer och noter efter Rune.

– Vi hann tyvärr heller aldrig spela tillsammans. Rune hade mer eller mindre slutat spela när vi fick kontakt, men han var väldigt uppmuntrande. Och det är förstås väldigt roligt att försöka återgälda något av allt som han själv bidragit till. Jag kommer även att framföra min egen musik som en del i hyllningen.