Jazzen mår bra i Härnösand

metropol2

Varför blir det så bra i Härnösand? Först blir Öbacka Jazz & Blues Årets Jazzklubb 2009 och sedan blir Härnösand Årets Jazzkommun 2011.

Hur får ni till detta, Curt Fällgren, ordförande i Öbacka Jazz och Blues?

En enormt viktig del är Metropol, vår fantastiskt fina lokal mitt i stan, konstaterar Curt. Det är en gammal biograf som byggts om till en klubb med en liten intim scen, bar och restaurang där det finns plats för 150 personer.  

metropol1

Öbacka är en minst sagt livaktig klubb, med något på programmet varje vecka under säsongerna. Kjell-Arne Danemo är bokare med fingertoppskänsla och man samarbetar med andra klubbar i regionen för att kunna ta upp namnkunniga artister. Curt ger exempel på ett lyckat upplägg:

— I höstas spelade Karl Olandersson och Trinity i Sundsvall en måndag, i Hudiksvall på tisdag, i Härnösand på onsdag, i Östersund på torsdag och avslutade i  Örnsköldsvik på fredag.

Men även mindre namnkunniga artister kommer till Härnösand, och man bokar minst två Pulsslagsgrupper varje år.

Klubben samarbetar förstås med kommunens Musik & Kulturskola och med musiklinjen på Folkhögskolan i Härnösand.

— Säsongen brukar alltid avslutas med musikanter från estetprogrammet under ledning av Per Nordgren, fantastisk gitarrlärare och musiker, berättar Curt. Sedan har vi ju Fredrik Norén. Han betyder enormt mycket för jazzen i Härnösand.

Fredrik är både välbekant trumpetare och en kreativ själ, född i Härnösand och hemvänd på senare tid. Nu är han bland annat jazzansvarig på Scenkonstbolaget (före detta Musik i Västernorrland) och leder länets storband.

Jazzmiljön i Härnösand är av ett slag som många kan avundas, eller bättre, låta sig inspireras av.