Jazzen står stark i Paris

UmlautBigBand 550

Paris lockar en rad svenska jazzmusiker numera.

– En av orsakerna är att jazzen har en så ung publik i Paris. Det får scenen att bubbla här, säger svenska sångerskan Sofie Sörman, bosatt i Paris.

– Jazzen syns så väl i Paris och den spränger dessutom åldersgränser. Det är så skönt.
De entusiastiska orden är Sofie Sörmans, Stockholmska men bosatt i Paris sedan över tio år.

– Det som gör jazzscenen här extra skojig är att det är en massa unga, typ 25 åringar som syns på klubbarna. Det gör stämningen extra opretentiös, berättar Sofie. Hon förklarar att antingen är de unga musiker eller så finns de i publiken. 

– Jazz i Paris är trendigt, samtidigt som man inte ska glömma att den inte exklusivt blivit bara de ungas musik. Utan folk i alla åldrar blandas så lätt med varandra i Paris och just det är härligt, tycker hon.

I januari släpps Sofie Sörmans tredje album Ripples där hon själv komponerat och skrivit texterna till de flesta låtarna. Titellåten fick hon inspiration till att skriva efter att ha sett De trolösa på bio.

Albumet ges ut under namnet Sofie Sörman och Armel Dupas Trio. Sofie beskriver det som modern jazz med visst nordiskt sound.

Sörmans musik spelas redan stadigt på statliga kanalen Fip och privata jazzradion TSF. Hon har även uppträtt i svenska TV 4 och sjungit på Fasching.

Höjdpunkter i karriären har varit uppträdanden på flera franska jazzfestivaler som Jazz in Marciac och sommarjazzfestivalen i Paris Botaniska trädgård, Parc Floral.

– Det var en fantastisk upplevelse, med massor av folk i publiken, berättar hon när hon presenterar den kända lilla jazzgatan Rue des Lombards som ligger strax intill Les Halles. Här ligger några av Paris viktigaste klubbar, Sunside, Sunset, Baiser Salé och Duc des Lombards. Personalen hänger vid entrén och när vi promenerar förbi hejar de på Sofie som är känd efter flera spelningar.

 

SofieSorman FotoJohanTollgerdt

– Det är här man kan bli omtalad och respekterad i Paris, förklarar Sofie när vi bestämt oss för att slå oss ned på Sunset’s terrass.

– Spelningar här ger status och kan leda till andra gig.

Andra kända klubbar i Paris är exempelvis New Morning, Cave Du 38 Riv’ och Café Universel, där speciellt jam-kvâllarna är extra populära.

Sofie bestämde sig för att lämna Sverige i början på 2000-talet. Orsaken var att en av hennes kompisar, sångkollegan Hanna Hägglund tipsat om att det fanns mycket jobb som jazzsångerska i Paris.

Det är sant att det finns få jazzsångerskor i den franska huvudstaden och det ger en plats att fylla. Men dessutom erbjuder den franska staten andra fördelar, som inte finns i andra länder.

SofieSorman 2 FotoJohanTollgerdt

– I Frankrike kan man som frilansande musiker få en fast månadslön, en slags kulturlön, vilket gör att man inte behöver oroa sig för framtiden. Det är en fantastisk trygghet, tycker Sofie.

Kravet är att man gör 40-talet spelningar inom en tio månaders period. Det räcker för att man ska få minst 1200 euro. Det låter kanske inte så mycket, men det är ändå en bas för många artisters skapande. Sofie tjänar dock mer. Hur mycket vill jag inte fråga och hon får istället berätta om andra fördelar med att verka som jazzsångerska i Frankrike.

– På Sacem, franska motsvarigheten till Stim, kan man ansöka om bidrag till oberoende artister vid inspelning av studioalbum. Därmed behöver man inte tvunget leta skivbolag, utan kan distribuera plattan själv, vilket ibland kan vara bra.

Sverige bidrar även med jazz i Paris tack vare Svenska Klubben (Cercle Suédois) som ligger inhyst i en lyxig lägenhet på Rue de Rivoli mitt emot vackra parken Les Tuileries. I taket hänger enorma kristallkronor.

GoranCarlssonLouise-Agerman fotoEmmanuelLek 550

Här samlar trummisen Göran Carlsson Paris jazzelit för konserter. Innan han gick i pension var han VD för ett stort bolag i Paris. 

Jazz är hans stora passion och han spelar ofta här med sitt husband, French Jazz Connection och uppskattade sångerskan Louise Agerman.

– Det är allt mer svenskt på gång i Paris, förklarar Göran Carlsson som alltså organiserar jazzkvällarna på Svenska klubben.
Han ger exempel på basisten Viktor Nyberg, gitarristen Hans Olding och gitarristen Paul Jarret.

– I listan kan man även nämna Fredrika Ståhl som startade med jazz i Paris även om hon numera glidit mer åt pophållet nu, inflikar Louise Agerman som strax ska upp på scen och sjunga inför publiken.

Under förra årets 40 jazzkvällar kom över 4000 besökare.

HayatiKafe fotoEmmanuelLek

Svenska Klubbens jazzkvällar om onsdagar är både en trendig och lyxig upplevelse, om man nu gillar det. Gästerna som lyssnar på Louise Agermans sång är flott klädda. Männen bär kostym och smala slipsar. Vissa har skägg. Flera kvinnor bär vackra klänningar, har högklackade skor och röda skinnväskor.

Många av de svenska jazzmusikerna i Paris spelar regelbundet här.En populär svensk jazzmusiker som ofta är inbjuden hit är i sin tur Hayati Kafé. Då flyger han ned från Stockholm.

– I Paris blir man inte heller för gammal för att uppskattas som artist, säger han.

Hayati Kafé uppträder även ofta på legendariska Chez Papa Jazz Club i Saint-Germain kvarteret.

– Häromkvällen var det några hippa Londonbor som tyckte att min sång lät så elegant. Det gör att man har lust att fortsätta sjunga hur länge som helst, säger han och ler.

Totalt lär det finnas över fem tusen jazzmusiker från hela världen, enbart i Paris. Hur många av dem som är svenskar är omöjligt att veta.

– Gitarristen Linus Olsson bor i sin tur i Nice och säkert finns det många andra svenska musiker på plats i Frankrike men som inte tvunget ståtar med sitt blågula ursprung, tror trummisen Göran Carlsson.

Trumpetaren Emil Strandberg har precis anlänt till Paris och ska stanna framöver.

– Det är skönt att träffa nya människor som har nya och fräsha vyer, tycker han.

Umlaut EmilStrandberg fotoEmmanuelLek

Emil spelar för kvällen med i Umlaut Big Band när bandet ger en helt vild utomhus konsert under platsen Aligre’s Karneval. Musikerna är stilenligt klädda i svart och spelar storbandsjazz från 1930-talet.

Flera andra band spelar på den lilla platsen som är full av folk med ett glas vin i handen. Här är ett otroligt tryck. Många dansar till de jazziga tonerna. På de närliggande balkongerna står också publik och myser i den ljumma höstkvällen.

– Det som är intressant med jazzen i Paris är att musikerna här har stora kunskaper om jazzens historia, och det är något som vi inte värdesätter tillräckligt i Sverige, menar Emil.

Fast när jag träffar Joel Grip, mannen bakom Umlaut och som numera pendlar mellan Paris och Berlin, så känner jag dock inte av samma entusiasm.

UmlautBigBand fotoEmmanuelLek

Kanske beror det på att han numera upptäckt att jazzens vara är ännu större i Berlin.

– Det jag saknar från den tyska huvudstaden är att det i Paris inte finns en gemensam internetsajt för jazz i allmänhet. Här är alla så individualistiska och det är synd, säger han.

– Skulle man enas och samarbeta skulle jazzen kunna bli ännu större i Frankrike än den är idag, säger Joel som önskar en paraplyorganisation.

Han tycker även att det är synd att många av Paris jazzklubbar erbjuder lågt gage för spelningar.

– Det saknas klart pengar i Frankrike om man jämför med läget i Berlin.

Fast Joel medger att jazzen har en stark ställning trots allt i Paris. Annars skulle han givetvis inte stanna kvar i den franska huvudstaden.

JoelGrip 2

– Det som är skojigt är att det finns en stor kreativitet här, säger han och berättar att bland annat detta har fått svenska sångerskan Sofia Jernberg att komma hit och uppträda allt oftare.

Joel berättar mer om jazzscenen i Paris.

– Jazzmusikerna kanske inte spelar lika tekniskt rent som i vissa andra metropoler, för man kräver inte det här. Men även om det blir nån falsk ton, så kommer själva känslan fram och det är nog det skojigaste, säger han.
Även om de flesta jazzmusiker i Frankrike inte blir rika på sin musik, finns det ändå fransmän som blivit enorma stjärnor och tjänar stora pengar.

Några exempel är prisbelönta trumpetarna Eric Truffaz och Ibrahim Maalouf som även turnerar runt precis hela världen. 

Även armeniske pianisten Tigran Hamasyan delar tiden mellan Paris och New York.

Det finns också franska sångerskor som vill utveckla jazzen, populära Sonia Cat-Berro har med sitt tredje album Toy ballons fått god kritik för sin elektrojazz där hon jazzar till exempelvis rockarna Scorpions gamla hit Still loving you.

– Men det saknas jazzartister som skriver eget material och sjunger på franska, poängterar sångerskan Sofie Sörman.

Världens jazzelit kommer förstås till Paris med jämna mellanrum. För Sofie Sörman är hennes starkaste jazzupplevelse i Paris en konsert med 84-åriga artisten Sheila Jordan.

Sofie grät när Sheila sjöng.

-Det var det mest känslosamma uppträdande jag någonsin sett.


Text samt foto på Sofe Sörman: Johan Tollgerdt
Övrigt foto: Emmanuel Lek