Jazzen trivs på Victoria i Oslo

Victoria_1
Oslo Jazzfestival är inne på sina sista dagar för i år. På 15 olika scener har norska och internationella artister spelat sedan förra lördagen. Victoria på paradgatan Karl Johan är en av scenerna.

I Norge har jazzen nått flera av de mål som den svenska jazzvärlden satte upp i kampanjen ”Släpp in Jazzen!”. Här finns sedan några år en nationell jazzscen, med en offentlig finansiering som säkrar ett konsertutbud 200 dagar om året. Den nationella jazzscenen samarbetar med regioner, jazzklubbar och jazzfestivaler i hela Norge för att öka utbudet av norsk och internationell jazz genom att samarbeta kring artister som är på turné.

Efter att ha fått flytta på sig några gånger har nu jazzscenen sitt fasta hem på Victoria. Den vackra lokalen började sina dagar som bio redan 1915. 1983 lades bioverksamheten ner och Victoria blev teater- och kulturhus. Sedan 2008 huserar jazzen på Victoria.

Det råder en klassisk känsla av trä och sammet i  den rektangulära lokalen. Scenen finns vid bortre kortväggen, på båda sidor finns balkonger, och vid den motsatta kortväggen en läktare med framåtvända bås, med bord  som inte rymmer mer än ett glas eller två.

Victoria_3

I torsdags fanns tenoristerna Dave O’Higgins och Eric Alexander på plats inför ett till synes fullt hus. Tillsammans med basisten Geoff Gascoigne, pianisten Andrew McCormack och danske Kristian Leth vid trummorna levererade man en konsert som kändes trevande i början, men som tog rejäl fart i andra set med låtar som Stevie Wonders Bird of Beauty , Cherokee i balladtolkning och många överstigande kvarter i Devil´s Interval

DaveOHiggins_EricAlexander

Efter ett första besök på Victoria kan OJ bara glädjas med den norska jazzpubliken, och hoppas att utvecklingen kan gå åt liknande håll i Sverige.

Det kan bli skäl att återkomma till Victoria och den nationella jazzscenen i Norge.