Jazzentusiasten Kjell-Åke Svensson har avlidit

Kjell-Åke Svensson har lämnat oss. Efter flera år av sjukdom har Kjell-Åke somnat in för sista gången, 79 år gammal. En pelare eller kanske mer korrekt ett nav som under många år kämpade  energiskt, envist och på långt mer än heltid för jazzens plats i vårt samhälle och för att få allt praktiskt kring musiken att fungera.

Kjell-Åke var ursprungligen golvläggare i Hässleholm där han också engagerade sig i Jazzklubben. 1968 var han och jazzklubben värdar för det årets Jazzrixdag då han också blev invald i Jazzriksförbundets styrelse. En bit in i 1970-talet lyckades man skaffa resurser så att förbundet kunde inrätta ett kansli. Kjell-Åke utsågs att vara den första förbundssekreteraren, ett uppdrag han på ett förtjänstfullt sätt fullgjorde ända till sin pensionering trettio år senare.

Under många år var han den ende anställde som därtill med små medel hade att försöka tillgodose alla möjliga krav och önskemål från musiker, arrangörer, media och en engagerad krets av jazzälskare. Med 1970-talets nya kulturpolitik kom även vissa, men kraftigt begränsade pengar jazzen till godo. Jazzriksförbundet växte och mycket handlade om hur de knappa resurserna skulle fördelas. Kjell-Åke sparade aldrig på möda och ansträngningar för att tjäna det svåra uppdrag han tagit på sig.

Som ordförande för förbundet från tidigt 1990-tal kunde jag se hur Kjell-Åke arbetade i stort sett dygnet runt för att försöka hinna med. När han pensionerades för femton år sedan tilldelade han förbundets utmärkelse Basisten. Många jazzälskare har skäl att känna djup tacksamhet för hans många och långa insatser

En minnesstund planeras att äga rum på Fasching mot sommarens slut. Info därom kommer senare.

Bengt Säve-Söderbergh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.