Jazzfestivalen Stockholm Nu gästar Liljevalchs för andra året i rad

Text: Patrik Sandberg Foto: Camille Thurman (Gulnara Khalmatova)

Jazzfestivalen Stockholm Nu gästar Liljevalchs för andra året i rad, denna gång med två helkvällar i musikens tecken (14- & 15 april)

  I fjol blev det glädjande nog slutsålt, och därför utökar vi lite i år genom att göra två konsertkvällar. Det känns kul att kunna erbjuda Stockholm en jazzfestival under vårsäsongen, och väldigt roligt att musik får ta plats i denna fantastiska konsthall berättar en av initiativtagarna, Alexander Zethson. Inte minst känns det viktigt att nya scener etableras som motkraft till den rådande, tragiska scenslakt som Stockholm tyvärr lider av för tillfället!

– Programmet innefattar konserter med Trondheim Jazz Orchestra (som kommer spela musik av basisten, kompositören Ole Morten Vågan), hyllade ”liquid jazz”-bandet Y-Otis, samt ett av oss ihopsatt storband — STHLM Starka, för tillfället utökat med stråkkvartett — som under ledning av Amanda Sedgwick kommer framträda tillsammans med den amerikanska saxofonisten och vokalisten Camille Thurman som turnerar i Sverige nu i april.  Thurman är en lika skicklig tenorsaxofonist som hon är sångerska och flöjtist. Hon har utmärkt sig som en viktig musiker i the Jazz at Lincoln Center Orchestra under flera år. Därtill en kortare öppningskonsert med mig och Johan Jutterström, som tillsammans med Liljevalchs arrangerar festivalen.

– Festivalen har möjliggjorts tack vare stöd från Kulturrådet, Stockholms Region och Stockholm Stad. Biljetter går att förköpa via Tickster eller lösa i entré (med betalning via Swish).

Spelschema och mer info kring artisterna nedan och här: https://liljevalchs.se/kalender/stockholm-nu-jazzfestival-2023/

14/4.
Dörrar: 19:00
19.30 Alex Zethson / Johan Jutterström
20.45 Trondheim Jazz Orchestra plays music by Ole Morten Vågan
15/4.
Dörrar: 19:00
19.30 STHLM Starka feat. Camille Thurman
20:45 Y-Otis
Alex Zethson / Johan Jutterström
Alex Zethson, piano
Johan Jutterström, sax.
Alex Zethson och Johan Jutterström har spelat ihop i över ett årtionde och utforskat standardrepertoaren tillsammans. Just nu spelar de låtar med titlar som börjar på If I och It could ett försök att låta sina tvivel definiera melodierna och de oåterkalleliga valen som jazzmusikens utrymme att improvisera kräver. Det kunde ha varit vackert… om jag bara…
Trondheim Jazz Orchestra
Ole Morten Vågan, bas
Sofia Jernberg, röst
Oscar Grönberg, piano
Espen Reinertsen, tenor sx. / bas klar.
Eirik Hegdal, baryton sx. / C mel sx. / klar.
Mats Äleklint, trb.
Eivind Lønning, trp.
Signe Emmeluth, altsx.
Kjetil Møster, ten.sx. / clar.
Alex Zethson, synth
Joel Ring, cello
Josefin Runsteen, vln
Gard Nilssen, trummor
Konrad Agnas, trummor
Eirik Stakkeland, ljud
https://www.trondheimjazzorchestra.no/project/ole-morten-vagan
Trondheim Jazz Orchestra är en av de viktigaste och mest kreativa jazzensemblerna i Norge. Sedan ensemblen startades år 2000 har de samarbetat med bland andra Chick Corea, Pat Metheny, Joshua Redman, Erlend Skomsvoll, Eirik Hegdal, Sofia Jernberg, Maria Kannegaard, Kim Myhr, Jenny Hval, Stian Westerhus, Ståle Storløkken, Kristoffer Lo och Marius Neset. Under konserten på Stockholm Nu framföra ’Plastic Wave’ av Ole Morten Vågan.
Ole Morten Vågan är en av Norges mest eftertraktade basister. Han är konstnärlig ledare för Trondheim Jazz Orchestra sedan 2017. He has been the artistic leader of Trondheim Jazz Orchestra since 2017. 2019 uruppförde ensemblen hans verk ’Plastic Wave’ på the Arctic Arts Festival i Harstad. Musiken spelades in och har släppts på ODIN Records 2021 och nominerades till en grammy för Best Jazz Album.
 
STHLM starka feat. Camille Thurman
Camille Thurman, feature/sx./röst
Amanda Sedgwick, bandledare/dirigent
Alberto Pinton, altsx. 1
John Nilsson, altsx. 2
Linus Lindblom, ten.sx. 1
Kari Sjöstrand, ten.sx. 2
Fredrik Lindborg, barytonsx.
Karin Hammar, trb. 1
Lisa Bodelius, trb. 2
Mats Äleklint, trb. 3
Magnus Rydell, bastrb.
Fredrik Norén, trp .1
Erik Tengholm, trp. 2
Linnea Jonsson, trp. 3
Magnus Broo, trp. 4
Loke Risberg, gitarr
Thomas Jutterström, piano
Ilaria Capalbo, bas
Ture Lewin, trummor
Emilio Estrada, vln. 1
Anna Lindal, vln. 2
Evgueni Lobas, vla
Joel Ring, cello
Det speciellt ihopsatta storbandet STHLM starka förstärks med en stråksektion inför årets festival. Bandet består av några av Sveriges främsta jazzmusiker och leds av Amanda Sedgwick. Under festivalen möter de Camille Thurman.

Den New York-bördige Camille Thurman är en lika skicklig tenorsaxofonist som hon är sångerska och flöjtist. Hon har utmärkt sig som en viktig musiker i the Jazz at Lincoln Center Orchestra från 2018-2020. De album som hon släppt i eget namn; Origins (2013), Spirit Child (2014), Inside the Moment (2017) och Waiting for the Sunrise (2019), består av en blandning av standards och originalkompositioner och visar hennes färdigheter som en otroligt dynamisk både sångerska och instrumentalist. Hon har som bandledare spelat på bland annat The Kennedy Center, Rose Theater, Winter Jazz Fest och på The Colbert Show.

Y-OTIS
Otis Sandsjö, sx.
Petter Eldh, elbas / elektronik / MPC
Tilo Weber, trummor
Dan Nicholls synth, sax processing,
På den svenska saxofonisten Otis Sandsjös efterlängtade uppföljning till Y-OTIS – Y-OTIS 2, släppt på We Jazz Records, fördjupar Sandsjö tillsammans med sin nära samarbetspartner Petter Eldh (Koma Saxo) deras vision av morgondagens genre-böjande, framåtblickande ”liquid jazz”.  Resultatet är en balanserad musik som är både törstsläckande och gör en törstig på mer. Deras underliggande rytmiska förhållningssätt som hämtar lika mycket från hiphop och elektronika som från jazzmusiken gör musiken naturligt tillgänglig.

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser