Jazzgrammis till Hederosgruppen

Text: Patrik Sandberg

Tidigare ikväll hölls Grammisgalan, den 40:e i ordningen på Annexet i Stockholm. Hederosgruppen kammade hem årets Grammis i jazzkategorin för albumet Ståplats (HOOB Records). Hederosgruppen är Martin Hederos klaviaturer, Emil Strandberg trumpet, Josef Kallerdahl bas, Andreas Sjögren sax/basklarinett och Konrad Agnas trummor.

Övriga nominerade i jazzkategorin var Esbjörn Svensson – HOME.S. (ACT) Joel Lyssarides – Stay Now (ACT), Josefine Lindstrand – Mirages By The Lake (O-tone Music), Britta Virves – Juniper (Heartcore Records.)

Det senaste albumet, Ståplats, har förärats med både Manifestpriset och Gyllene Skivan.

Ingen av medlemmarna kunde vara på plats på Annexet eftersom de samma kväll hade spelning i Örebro  men JAZZ når en jublande glad Martin Hederos på telefon strax efter bandets spelning:

-Otroligt kul! Vi har fyra inbokade gig med bandet i närtid, igår spelade vi i Uppsala, ikväll i Örebro. Imorgon i Stockholm och så avslutar vi i Växjö den 6:e maj. Känns overkligt att ta hem både Gyllene Skivan, Manifest och nu Grammis….

Vad är framgångskonceptet tror du? – Alla har vi olika röster men vi gillar ju melodier allihop, så det finns alltid något sångbart att spåra i vår musik som jag tror fångar vår publik.  Allt vi gjort har ju skett väldigt spontant innan vi gått in i studion, alla bidrar med låtmaterial och olika input så själva bandnamnet är ju något missvisande.  Det är det kollektiva som är det primära berättar Martin. –  -Själv har jag bara spelat med Emil som jag har jobbat med i Fire! Orchestra och Andreas som jag känner sedan vi studerade på Ingesund och spelade i bandet Poyken i början på 1990-talet. Den rockbandsenergin vi skapade då har vi tagit med oss till Hederosgruppen. Känns så självklart och enkelt när vi spelar ihop. Det blir definitivt en fortsättning. Senare i höst ska vi spela in några demos som förhoppningsvis resulterar i en tredje platta!

Anton Sundell som är gruppens producent, har även mixat Ståplats och ligger bakom skivomslagets design var på plats för att ta emot priset på galan:

-Jag har jobbat med Martin under en längre period, både med hans soloskivor, hans samarbeten med Sofia Karlsson samt med Tonbruket. Martin är en lagspelare, så det är en självklarhet för honom att lyfta in alla i bandet. Blev verkligen en lyckträff med Hederosgruppen! Musiken de skapar kan bäras vart som helst, även internationellt.

Mattias Albinsson på bokningsbolaget Headstomp om varför gruppens musik fungerar så bra:

-Trots att Hederosgruppens musik är grundad i jazzen så anspelar de på en poptradition. Klara melodier, enkla och inbjudande i deras begreppsätt som inte bara öppnar upp för en inbiten jazzpublik.

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser