Jazzintresserad musikant? Snabba på till Visingsö!

VisingsoMedBil StigLjung

I 32 år har man kunnat gå jazzkurser på Visingsö under några sommarveckor. Men nu utökas utbudet med en kursvecka mitt i vintern. 6 – 12 januari 2013 går det fint att förkovra sig i jazzsång och ensemblespel under garvade lärares ledning. Men det är inte helt säkert att det går att ta bilen ända fram.

För några år sedan var det lite darrigt för Visingsökurserna, men nu är det rusning till vissa kurser. 160 av 220 platser är bokade för 2013 och anmälningar till 2014 har redan droppat in.

Vad beror detta på, Björn Sjödin?

Bjorn

– Jag vet egentligen inte varför intresset har ökat så på sista tiden, säger Björn, mannen bakom de seglivade kurserna. Kanske Internet har gjort kurserna lättare att hitta? Sedan tror jag inte det finns så många som har kurser i jazz för sångare.

– Men en grundorsak är nog glädjen i att få spela tillsammans – folk kanske vill göra vettiga saker på sin fritid. De flesta vill Inte bara vara passiva konsumenter, utan vara aktiva och lära sig något!

 

Den som vill lära sig något musikaliskt i januari 2013 kan börja med att läsa här:

Vinterjazz på Visingsö söndag 6 – lördag 12 januari
Jazzsång
För dig som vill ha professionellt stöd till att utveckla din röst och ditt personliga uttryck.
 En kurs också för dig som inte sjungit jazz förut. Ingen åldergräns uppåt! 14 deltagare
Innehåll
Solosång med komp av piano och ibland även bas och trummor. I karaoken och idolfabrikernas tid vill vi värna om dig som önskar ett levande möte i musik. Istället för att försöka ”låta som på skivan” tar vi fasta på att utveckla det personliga uttrycket. Vi arbetar också med hållning, timing, texttolkning, scenisk medvetenhet, micteknik och erbjuder uppiggande övningar för kropp och själ, samt avslöjar hemligheten med kvintcirkeln. 

En vanlig dag på Visingsö börjar med frukost klockan åtta i sekelskiftesvillan ”Framnäs”.
En timme senare träffas man i respektive kurs fram till klockan tolv då det är dags för lunch.
Sedan följer ett eftermiddagspass och middag. På kvällen träffas vi alla för en stunds musicerande på vårt musikcafé på ”Loftet” och därefter är det fritt fram för jam i de olika lokalerna där vi möts över kursgränserna.
Lärare: Ragnhild Sjögren och Claes-Göran Skoglund
Pris 6300:- för plats i dubbelrum
Enkelrumstillägg 600:-
Alla rum har egen toalett och dusch

Jazzensemble
Musikaliskt umgänge i ensemble för alla som är någorlunda förtrogna med sina instrument. Oerfarna jazzdiggare såväl som gamla rävar är lika välkomna.  Gruppindelning efter förkunskaper.
Innehåll
Huvudsakligen spel i ensemble där vi inte minst utvecklar vår lyhördhet. För att bredda den musikaliska förståelsen går vi genom de byggstenar som är typiska för jazzen: ackordik, rytmik, skalor, form, improvisation mm  En vanlig dag på Visingsö börjar med frukost klockan åtta i sekelskiftesvillan ”Framnäs”.  En timme senare träffas man i respektive ensemble fram till klockan tolv då det är dags för lunch. sedan följer ett eftermiddagspass och middag. På kvällen träffas alla för en stunds musicerande på vårt musikcafé på ”Loftet” och därefter är det fritt fram för jam i de olika lokalerna där vi möts över ensemblegränserna.
Lärare: John Högman, Thomas Driving, Anders Johansson och Ambjörn Hugardt
Pris 5700:- för plats i dubbelrum
Enkelrumstillägg 600:-
Alla rum har egen toalett och dusch

 bjorn@bjorntjanst.com