Jazzklubbar i kris

Det ser skakigt ut på många håll i det svenska jazzlandskapet.
”Höör Jazz” har gått i konkurs. Klubben har skulder som inte kan betalas. Ordföranden, Bo Jönsson säger till Sydsvenskan att skulderna handlar om gager och om hyra för spelstället Jägersbo.
Nu ska en förvaltare som utses av tingsrätten reda ut vad som hänt i konkursboet.
Klubben har under sina 22 år arrangerat runt 300 konserter. I september för två år sedan firades 20-års jubileum med en tvådagarsfestival som gästades av e.s.t. och Nils Landgren Funk Unit.
Jazz i Helsingborg har också ekonomiska problem. Ett utlovat bidrag på 40 000 kronor för höstens konserter från kommunen, har halverats. Nio inplanerade konserter har ställts in.
Kommunen ansåg inte att klubbens aktiviteter stod i proportion till bidragets storlek. Förhandlingar mellan klubben och kommunen pågår.
Även för Jazz- och Bluesklubben i Motala ser det mörkt ut. Anledningen ska vara att flera styrelseledamöter har hoppat av.
Vi har inte riktigt det stöd som vi skulle vilja ha och orkar inte hålla på längre, förklarade en av grundarna. Åke Lindberg för Motala och Vadstena Tidning. Klubben uttrycker dock hopp om att den ska kunna leva vidare.