Jazzparad x 3

frijazzparad_2

 

Samba och friform. Eller traditionell New Orleans.

Sthlm Jazz Fest 2011 bjöd på jazzparader i tre varianter. Generöst och uppskattat bland de få men tappra och vädertrotsande betraktarna.

 

Solvarm samba i strilande regn med dova trummor och fantasieggande ansiktsmasker är Latinamerikas tribut till musikfest på gator och torg. Självklart med färgstarka klädedräkter och oblyga visselpipor. En musik som verkligen lockar till dans. Eller i alla fall gåsmarsch…

paradYakumbe_2

 

I jazzsammanhang är förstås New Orleansstuk den ursprungliga och stilriktiga paradmusiken.

En smula dråpligt var det att se den traditionstyngda marschen ta vägen upp från Skansenentrén till Solliden via en av stans längsta rulltrappor. Med en tamburmajor svängandes ett hederligt paraply blidkades regngudarna; en åtbörd som lyckades endast temporärt.

New-Orleans-parad_2

 

Världens första frijazzparad? Tja varför inte. När den okonventionelle tubaisten Per-Åke Holmlander är i farten går ingen musikpurist säker.

Mitt bland publiken på Solliden gjorde frijazzparaden halt. Med Holmlanders små men riktningsgivande signaler brassade impromusikerna loss.

Extra intressant att i närbild studera hur dessa impulssnabba musiker fångar upp tonala krumsprång på mindre än en kvartsnot.

frijazzparad_1

Text: Leif Domnérus

Bilder: Nilla Domnérus