Jazztävling i Sumpan

 

Vad händer på den unga jazzscenen? Är den som många fruktar på väg att dö ut med den äldre generationen eller finns det hopp?

 För att uppmuntra unga jazzmusikanter anordnade Sundbybergs Jazzklubb den 22 november en tävling där det bästa bandet skulle utses. Fyra grupper med sammanlagt tjugotre ungdomar anmälde sig. Deltagarna var bland annat från gymnasieskolorna Södra Latin, Kulturama och Rytmus.

 

Alla grupper spelade två låtar, och först ut var Cassius Kvintett med Stolen Moments och Oleo. Därefter spelade oktetten Smaragdikum den egna, mycket originella, låten Buttermunch samt Diamonds are a girl´s best friend i ett eget arrangemang. Quindektett deltog med med It don’t mean a thing och Cathy. Sist ut var kvintetten Jazzified med Alice in Wonderland och Sound of Skåne, skriven av bandets gitarrist Alf Carlsson.

 Under juryns överläggning berättade Alf Carlsson att han går sista året på Kulturama i Stockholm, och som så många andra kom han in på jazzmusiken genom grundskolans storband. Innan dess spelade han rockmusik, men han tröttnade på det överdrivet tekniska och vikten av att spela snabbt. Inom jazzen gavs det tillfällen till solon, och improvisation uppmuntrades, vilket enligt Alf gjorde det intressantare. Nu har han några av sina största förebilder som lärare – Karl Olandersson, Robert Nordmark och Håkan Goohde är några. Och efter gymnasiet hoppas Alf på att kunna fortsätta på någon musikhögskola.

                     

Den jamsession som pågick medan juryn överlade bevisades att oro över jazzens framtid till viss del verkar onödig, en sådan glädje och talang kan inte annat än båda gott! Smaragdikums kontrabasist Adam Grauman önskade att jazzklubbarna skulle våga mer och släppa fram låta de yngre musikerna komma fram och inte bara anlita de äldre och säkrare korten.

 – Jazz är brett, menade Adam, och allt låter inte som på 50-talet. Låt den icketraditionella jazzen komma fram så att allt inte stannar!

Ungdomarna verkade mycket nöjda med kvällen, och de hävdade att det visst finns ett stort jazzintresse bland unga. Problemet är att det inte ges så många tillfällen där det kan få uttryck annat än på fritiden eller under skolans undervisningstimmar.

 Jazzklubben Fasching i Stockholm har precis dragit igång ett ungdomsprojekt för att åka runt till skolor och introducera musiken för yngre och för att anordna jamkvällar. För intresserade ungdomar finns nu även Facebookgruppen UNG JAZZ, där nyheter publiceras och man kan hålla sig uppdaterad.

Vinnarna i kvällens tävling blev gruppen Quindektett med sin lyckade ballad och livliga swing, och både Alf och Adam fick solistpriser för sina insatser.

Lena Envall
Ungdomsansvarig
Sundbybergs Jazzklubb