Jazzveteran ställer ut

NisseSkoog

Nisse Skoog, musikant och konstnär i sitt 90:e levnadsår (han fyller den 15 december), spelar inte längre trumpet, men som bildkonstnär är han i full aktivitet. Lördagen den 2 april var det vernissage för hans utställning på galleriet i konst- och restaurangbåten Nordens Ljus, som ligger nära Nationalmuseum vid sidan av bron till Skeppsholmen.
I den stora skara som kom till den välbesökta vernissagen fanns trumpetaren Jan Allan, som på bilden syns diskutera en av bilderna med konstnären. Utställningen pågår till 27 april.

Fram till mitten av 1950-talet var Nisse Skoog yrkesverksam som musiker, utbildad vid Musikaliska Akademien. Bland annat spelade han första trumpet i Lulle Ellbojs storband på Vinterpalatset i Stockholm (de övriga i trumpetsektionen var Rolf Ericson och Anders Swärd), och i slutet av 1940-talet ledde han på Nalen en uppmärksammad orkester som brukar betraktas som Sveriges första bebop-band (med bland andra Ulf Linde vibrafon, Bjarne Nerem tenorsax och Jack Noren trummor). På femtiotalet spelade han, förutom i egna orkestrar, bland annat med Thore Ehrling.

Han var också lärare i design vid Beckmans skola, studerade själv vid Konsthögskolan och slog igenom som illustratör, designer och scenograf (Stockholms Stadsteater, Riksteatern, Operan med flera svenska scener, och även i Köpenhamn). Nisse Skoog är även uphovsman till många välbekanta skivomslag (med Clifford Brown-Art Farmer, Radiojazzgruppen etc) och gjorde på 1960-talet den första logotypen för Rikskonserter – för att nämna bara några få exempel.

 Åtskilliga av Nisse Skoogs 40-talet utställda, lekfulla bilder har motiv med anknytning till musik.