Premiärdags för Jenny Svenberg Bunnels film om Merit Hemmingson

Fredagen den 21 februari kommer illustratören och Jazz/OrkesterJournalen-medarbetaren Jenny Svenberg Bunnels film ”Jag letar efter Merit”, som är ett porträtt av organisten Merit Hemmingson, att ha premiär på aftonbladet.se.

Vad är bakgrunden till att du ville göra en film om Merit Hemmingson?
– Detta är en film om Merit och hennes musik, sett genom tre porträtt. Merit har jag försökt teckna två-tre gånger på konserter utan att riktigt lyckas hitta henne. Något som gjorde mig så frustrerad att jag frågade henne om jag fick komma hem till henne och göra ett porträtt i olja i lugn och ro. Det fick jag, vi umgicks intensivt under fem dagar i Visby. Merit fyller ju dessutom 80 år nu i år.
Varför har det varit extra svårt att illustrera Merit tror du?
– Vissa sitter i blocket direkt. Vissa är svårare att fånga. Lite oklart varför. Men en del vill jag så gärna få till riktigt, riktigt bra att jag blockerar mig själv. Man blir stressad av att konserten har ett slut.
Du har både filmat och illustrerat utan assistans? Vad handlar filmen om?
– Kamerorna har fått leva sina egna liv eftersom jag inte kunde sköta dem samtidigt som jag målade. Ibland hade jag bara en vinkel kvar på grund av att batterier tog slut. Slumpen fick bestämma en del. I filmen finns intervjuer med Merit där hon talar om den ständiga viljan att utvecklas, förnya sig. Hon talar om sin konst, sin musik, sitt skapande. Hon kommer sannolikt fortsätta spela i all evighet. Detta varvas med sekvenser där man får se målningarna växa fram, i olika stadier av viss katastrof. Till slut blir det ganska bra tack och lov. Det finns även bilder från när hon sitter och improviserar på stora orgeln i Visby domkyrka.
Vad är Merits storhet?
-Merit är liksom Merit. Hon liknar ingen annan.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.