JOHAN BERKE Open door

JOHANBERKEOpenDoor

Recenserad i OJ 2/13

 

JOHAN BERKE
Open door

Pushover – Short, but sweet no. 20 – Two in one – Flipside extensions in shades of green, Part 1 & 2 – Wisteria floribunda – The big krumbukto

Gason Jazz CD 753/tid 50:26
Fredrik Nordström ts, as, Mats Äleklint tb, Johan Berke g, Filip Augustson b, Fredrik Rundqvist dr.
Insp live på Glenn Miller Café, Stockholm, den 13 och 14 juni 2012

Betyg 4: ••••

Gitarristen Johan Berke har en stor styrka som kompositör: han är en mästare i att låta komplext arrangerade passager växla med helt fria, så det skapas perspektiv i musiken.

Det visar han på många ställen på denna cd:s sju spår, vilka han själv har skrivit. Berke växlar också ofta mellan få och många harmoniskiftningar så att det uppstår en stor diversitet i hans musik och det ger hans solister maximala utmaningar.

Vad man kan sakna är lite mer melodisk substans likt den som finns i andra satsen av sviten Flipside extensions. Men man kan leva med den saknaden när både Berke och hans två blåsare förmår att formulera sig med klara melodiska strukturer över de harmoniska skeletten.

Mats Äleklints flammande trombonspel och Fredrik Nordströms hetsiga frasering och fina torra och spröda ton är en enorm vinst för Johan Berkes teman. Berke är också mycket generös att ge dem plats så att de kan breda ut sig, vilket innebär att hans eget spel med de fina klangliga nyanserna och den starka rytmiska spänstigheten faktiskt kommer att hamna lite i bakgrunden.

Det ökar å andra sidan känslan av att ha med en verklig ”kombo” att göra och det känns väldigt välgörande.

Peter H Larsen