JOHN HÖGMAN / KLAS TORESSON – Standard Selection


Recenserad i OJ 2-10

JOHN HÖGMAN / KLAS TORESSON
Standard selection

Night and day – Udden – Stardust – I love you – How deep is the ocean – Polka dots and moonbeams – Just friends – Have you met miss Jones – These foolish things – Stop brooding – I hear a rhapsody – Round Midnight

SittelCD 9318/distr Naxos/tid 63 min
John Högman och Klas Toresson ts, Martin Sjöstedt b, Calle Rasmusson dr. Insp i Uppsala 25 okt 2008.

•••

John Högman och Klas Toresson fann varandra i Kustbandets saxsektion under en USA-turné, och medan man väntade backstage innan konserten vid ett tillfälle i New York satte de båda saxofonisterna i gång med att jamma med varandra för att få tiden att gå. Det tände omedelbart till mellan Högman och Toresson, och den nyfunna musikaliska vänskapen mynnade slutligen ut i denna cd. Två låtar var avverkas var och en för sig, visserligen kompetent, men det är i duettsamarbetet som det verkligen hettar till. Medvetet har man valt bort pianot i kompet, för att därigenom skapa större improvisatorisk frihet och i två nummer, I love you och Round midnight spelar de båda saxarna t. o. m. a capella.

Och visst märks att ringräven Högman och ungtuppen Toresson trivs i varandras sällskap. I inledningen Night and day gnabbar och nojsar de båda likt ystra hästar på grönbete, något lugnare blir det i Udden, ett Högman original, men sedan är det för det mesta full fart igen i de övriga duo-låtarna. Det krävs viss lyssnarkoncentration för att man skall ha bästa utbyte av tenoristernas inbördes nojsande och lurpassande, men som belöning får man en stimulerande och humörhöjande musikstund.

Per Wikén