Jonas Knutsson ny konstnärlig ledare för Umeå Jazz Festival

Text: Patrik Sandberg | Foto: Johan Spaedtke

Vi nås under kvällen via Umeå Jazz Festivals FB-sida av att Umeå Jazzfestivals konstnärliga ledare sedan 32 år tillbaka Lennart Strömbäck till sommaren avslutar sitt uppdrag. Den som tar över det  ärofyllda uppdraget som ny konstnärlig ledare för Umeå Jazzfestival  är ingen mindre än saxofonisten, kompositören, arrangören, producenten och pedagogen Jonas Knutsson.

”Jag känner mig mycket överraskad, glad och hedrad över att ha fått frågan att fasas in som Umeå Jazzfestivals nye konstnärlige ledare. Umeå Jazzfestival har en särskild plats i mitt hjärta eftersom jag växte upp med festivalen på 70-talet när mina föräldrar ingick som volontärer i organisationen. Jag hade själv enkla uppdrag på festivalen i barndomen som t.ex. blomsterpojke till Sarah Vaughan samt Smörgås-Nisse till Muddy Waters med band och biljettrivare, m m.

Konsertupplevelser under barn och ungdomen på festivalen bidrog till att jag och flera andra unga Umeå-musiker valde en bana inom musiken. Jag har själv spelat på festivalen många gånger genom åren och även varit årets hedersgäst 1999 så jag tror har en känsla för vad festivalen är och dess potential i framtiden.

Att kliva in och efterträda Lennart Strömbäck är stort för mig för jag vet att han verkligen lagt ner sin själ i arbetet med festivalen under mer är 30 år. Ett fantastiskt arbete som betyder mycket för musiken, musikerna, publiken och för Umeå på lång sikt. Kultur betyder ju att odla och det kräver mycket tid, kärlek och omsorg för att det ska bli bra.
Om jag så här, fortfarande lite från utsidan, ska försöka sammanfatta min ingång till det ny uppdraget, måste det bli att Umeå Jazzfestival ska vara en inkluderande fest: oavsett ålder, kön, bakgrund och hemvist. Den ska vara i dialog med samtiden, med blicken in i framtiden och med ett historiskt perspektiv. Ser med glädje fram mot arbetet, berättar Jonas Knutsson.”

Umeå Jazz Festival  är en årlig festival som arrangeras i oktober och grundades 1968  av Umeåmusikern Lars Lystedt som gick bort i dagarna  i samarbete med  Umeå Studentkår.

Jonas Knutsson (född 1965)  har förutom i sina egna bandformationer  hörts med jazz eller folkmusikrotade band som  Cabazz, Mynta, Elise Einarsdotter Ensemble, Enteli, Nordan, Encore, Triptyk, Paavo, Norrland,  Berger / Knutsson / Spering och Mats/Morgan Band.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54731) [1]=> int(54735) [2]=> int(54787) [3]=> int(54541) [4]=> int(54382) [5]=> int(54707) [6]=> int(54566) [7]=> int(51323) [8]=> int(54639) [9]=> int(50803) [10]=> int(54715) [11]=> int(54790) }