Jonas tolkar John i Frankfurt

JonasKullhammar_Stockholm_2009_HenrykKotowski

Ett av jazzlitteraturens tyngsta verk ska tolkas av Jonas Kullhammar Quartet på Deutsches Jazzfestival i Frankfurt den 28 oktober. Jonas känner ett visst tryck.

Det var i våras som festivalledningen hörde av sig och ville att kvartetten (med Jonas, Torbjörn Zetterberg b, Torbjörn Gulz p och Jonas Holgersson dr) skulle tolka John Coltranes A Love Supreme på festivalen.

 

A Love Supreme är baserad i John Coltranes religiösa syn och är en tribut till Gud, ett tack för att Coltrane fick ledning under en svår period i sitt liv. Skivan kom 1964 och anses allmänt som ett av jazzens stora mästerverk. Den förekommer konsekvent på listor över de mest betydelsefulla skivorna som har gjorts.

ALoveSupreme_cover

– Jovisst känns det spännande att ge sig i kast med detta, konstaterar Jonas. Det började när jag för drygt ett halvt år fick sedan ett samtal från ledningen av festivalen i Frankfurt. Dom berättade för mig att årets festival skulle ha som tema att skivbolaget Impulse fyller 50 år.

– Frågan till mig var om jag skulle kunna komma med min kvartett för att spela A Love Supreme. Dom berättade att deras funderingar varit på att fråga bland andra Pharoah Sanders om det, men dom tyckte att vi skulle göra det. Dom hade hört de flesta av mina plattor och hade fått upp ögonen den vägen.

Janteskadad som Jonas betraktar sig så svarade han vänligt nej. Varför skulle han … ? Sedan nämnde han erbjudandet för kvartettmedlemmarna, och fick klart besked: ”klart som fan att vi ska göra det!”.

– När jag funderat lite tog jag mitt förnuft tillfånga och förstod att det är en väldigt ärofylld förfrågan, så jag kontaktade festivalen och tackade ja. Då förstod jag att det är en stor festival som både sänds i radio och även på tv-kanalen Artes webstream.

– Sedan dess har jag känt oerhörd pepp inför detta, och jag blev ytterligare nervös när jag såg övriga programpunkter samma kväll: McCoy Tyner Trio som spelar John Coltrane och Johnny Hartman, samt Archie Shepp med tyske pianisten Joachim Kühn.

Både Archie Shepp och McCoy Tyner var med på A Love Supreme, även om de alternativtagningar Shepp medverkade på inte gavs ut förrän för några år sedan.

Hur tar du dej an ett stycke som är så speciellt? Det är inte många som gjort det, vare sig på konsert eller skiva.

– Ansatsen är att de komponerade partierna spelar vi som Coltranes kvartett gjorde, och vi improviserar de övriga, förklarar Jonas. Problemet är ibland att veta vad som är komponerat och vad som är improvisation, men det hjälper att också lyssna på den andra inspelningen Coltrane gjorde, på Live at Antibes.

I slutet av september hade kvartetten sitt första möte kring projektet. Ingen tvekan om att Jonas Kullhammar Quartet står inför en ovanlig och spännande uppgift.

Olle Hernegren