Kalottjazz & blues fyller 30

kalottjazz logo

1984 arrangerades den första upplagan av Kalottjazz och blues i Haparanda och Torneå.

Festivalen fyller 30 år i sommar och sista helgen i juni blir det ett fyra dagar långt födelsedagskalas med konserter, utställningar och happenings.

När festivalen startade fanns det bara några enstaka festivaler i Finland. Pori jazz, som startade 1966, var en etablerad mötesplats för jazzmusiker och deras publik, men i de norra delarna av Finland var utbudet av levande jazz så gott som obefintligt.

Tapio Salo, som var med i arrangörsstaben till och med 2010, säger att grundtanken med Kalottjazz och blues var att lyfta fram jazz från Nordkalotten och erbjuda speltillfällen för lokala musiker.

– Men redan efter det första året konstaterade vi att det inte fanns tillräckligt med jazzgrupper i Nordkalotten, så därför breddade vi innehållet genom att engagera svenska, finska och internationella artister. Det unika med festivalen är att den pågår både i Sverige och Finland och många anser att detta gränslösa samarbete är nyckeln till att festivalen finns kvar efter 30 år.

Kalottjazz och blues finansieras med bidrag från bland andra tvillingstäderna Torneå och Haparanda, Finlands utbildningsdepartement och via biljettintäkter. Ideella krafter som Haparanda Teaterförening, musikföreningen Riverside Jazz i Torneå , folkhögskolan i Haparanda och musikkonservatoriet i Torneå är också viktiga samarbetspartners.

– Festivalen har en budget på 100 000 euro, drygt 900 000 kronor, och brukar locka omkring 5000 besökare per år.

Kalottjazz och blues har gästats av många stora stjärnor under årens lopp och Tapio Salo minns speciellt en konsert från 1994 med gitarristen Mike Stern, trumslagaren Dave Weckl och basisten Jeff Andrews.

–Vi hade hyrt in ett speciellt trumset för Dave Weckl, men på grund av ett missförstånd så skickades det aldrig iväg till oss. Dave Weckl, som hade kontrakt med Yamaha, vägrade att spela på något annat trumset vilket gjorde att vi med kort varsel tvingades flyga ett trumset från Arlanda till Luleå, som sedan transporterades med bil de sista 15 milen till Torneå, säger Tapio.

Konserten blev flera timmar försenad, men de flesta i publiken stannade tålmodigt kvar och väntade medan Weckl plockade upp, stämde och soundcheckade sitt stora trumset med en skog av mikrofoner.

– Men det blev en mycket bra konsert till sist, trots alla problem med logistiken.

Tapio Salo vill också lyfta fram festivalens första invigningskonsert, som hölls 1984 i tältet på Pikisari, då bland andra saxofonisterna Juhani Aaltonens och Christer Bousteds var med och satte standarden för de kommande upplagorna av Kalottjazz och blues.

Årets festival invigs av den finske pianisten Iiro Rantalas string trio med violinisten Adam Baldych och cellisten Asja Valcic. Jazztältet på den lilla ön Pikisari (Beckön) vid Torne älv är som vanligt festivalens huvudarena och där framträder bland andra pianisten Shai Maestros trio med slagverkaren Ziv Ravitz och basisten Jorge Roeder samt vibrafonisten Severi Pyysalos trio med gitarristen Niklas Winter och basisten Jesper Bodilsen.

Sångerskan Miriam Aïda har också valt det under festivalen så vanliga trioformatet. Det gäller även The Modern Sounds från Chicago som bjuder på Rockabilly och klassisk blues.

Den som föredrar en något större ensemble bör inte missa hyllningskonsert till den finske elbasisten Pekka Pohjola som framförs av studerande från musikkonservatoriet i Torneå. Sångerskan Aili Ikonen, vibrafonisten Panu Savolainen, basisten Mikko Pellinen och trumslagaren Tuomas Timonens sätt att tolka finska jazzzschlagers från flydda dagar kan också bli en trevlig omväxling från det så populära trioformatet.

Den som föredrar mer meditativa tongångar kan med fördel söka sig till kyrkan i Torneå där saxofonisten Jukka Perkko tolkar finska psalmer tillsammans med trumpetaren Verneri Pohjola och gitarristen Teemu Viinikainen.

Fredagens blueskvällen på Folkets hus i Haparanda brukar alltid locka en stor publik och under årets jubileumsfest är det den finske blueslegenden Dave Lindholm, Red Hot Delta Fusion samt Micke Björklöf & Bluestrip som ska se till att det rätta gunget infinner sig.

På lördag kväll blir det jam på Haparanda stadshotell med bland andra Niklas Winter, Bill Öhrström, Claes Jansson och Anders Färdahl. Pia Suonvieri, på Haparanda stads tillväxtavdelningen, började officiellt att jobba med festivalen för ett år sedan, men har på ett eller annat sätt varit engagerad i arbetet de senaste 10 åren.

Hon är övertygad om att festivalen kommer att finnas kvar under överskådlig tid trots att man inte har någon tanke på att knuffa undan jazzen och bluesen i jakten på en större och bredare publik.

–Vi har trogna besökare och känner inget behov av att ändra vårt väl inarbetade koncept säger Pia Suonvieri.

Text: Tomas Tornefjell