KARIN BURMAN Tonite

KarinBurmanTonite
Recenserad i OJ 5-11

KARIN BURMAN
Tonite

Suppose – Vaccation – Fallow me – Tonite – Take me back – Suite dream – Make up your mind – One note samba – Eagle eyes

Imogena IGDC 180/tid 34 min.

Karin Burman vo, Per Johansson p. Chris Montgomery dr, Matz Nilsson, Stefan Wingefors b, plus gästmusiker.
Insp i  Kungälv maj 2010 och januari 2011.

Betyg 3: •••

Karin Burman är verksam som jazzsångerska och musiklärare i Göteborg med omnejd och har sjungit med flera olika band. Nu har hon sedan några år sin egen kvartett tillsammans med flera välkända göteborgsmusikanter. Tonite är hennes första skiva i eget namn. Hon är en modern jazzvokalist, även om hon på konvolutet påstår att hon bjuder på en mix av dansmelodier. 

Här känns influenser från pop, rock och inte minst soul. Burman har skrivit åtta av de nio sångerna, den nionde är från Jobims rika produktion. Sångerna håller hög standard och lever ett eget utmärkt liv. Follow me är en vacker ballad, Tonite en snabb medryckande låt och Take me back är en hyllning till de stora jazzvokalisterna, fartig och något nostalgisk. Och hennes version av One note samba håller ett fantastiskt tilltalade snabbt tempo, ja nästan halsbrytande. Den liksom ett par andra låtar kryddas av rivig improviserande scatsång.

Karin Burman har mycket soul i sin röst, den är personlig, varierad och innerlig, kanske något mellanting av Victoria Tolstoy och Rigmor Gustafsson. Per Johansson är en dynamisk pianist som bjuder på flera spännande solon. Några av låtarna får en extra tryck tack vare blåsare som trombonisten Niclas Rydh och trumpetaren Anders Bjerger. En bra och spännande cd-debut!

Tore Ljungberg