Karin Krog tildelas Svensk Jazz utmärkelse Lifetime Achievement 2020

Riksförbundet Svensk Jazz har för 2020 beslutat att tilldela den norska sångerskan Karin Krog (född 1937) utmärkelsen Lifetime Achievement 2020.

Utmärkelsen utdelas till en person eller organisation för livslång insats i jazzens tjänst, gärna med anknytning till jazzen i Sverige.

Motiveringen till pristagaren lyder:
”En av Nordens främsta och mesta jazzsångerskor som varit med om att sätta vår del av världen på jazzkartan. Karin Krog är en föregångare också för experimentell jazzsång och har samarbetat med bland andra Dexter Gordon, Archie Shepp, John Surman, Nils Lindberg och Bengt Hallberg”

Debutskivan kom 1964, By Myself (Philips) och fortfarande vid 83 års ålder ger hon konserter och spelar in musik. Så sent som i somras uppträdde Karin Krog i flera olika formationer då hon var Artist In Residence under den 60-års jubilerande Molde International Jazz Festival.

Även pianisten och kompositören Steve Kuhn som bodde i Sverige under flera år kom att bli en viktig samarbetspartner för Krog, bland annat har de spelat in albumen We Could Be Flying (Polydor, 1974) och 2014 års Break of Day (Meantime Records) ihop.

Karin Krog var även med om att skapa Norsk Jazzforum och blev senare organisationens ledare. Hon driver även det egna skivbolaget Meantime Records.

– Jag är hedrad och överväldigad över att få mottaga ett sådant här fint pris. Det är väldigt, väldigt trevligt att det kom just från Sverige, som nästan är mitt andra land, säger Karin Krog själv.

Priset skulle ursprungligen delas ut under branschträffen Jazzfesten i Västerås som i år blev inställd till följd av coronapandemin. Utmärkelsen delades istället ut, med hjälp av Norsk Jazzforum, i Oslo den 8 december.

Norska Jazzforums vd, Gry Bråtømyr, fick till ett samtal med sångerskan i samband med prisceremonin där hon berättar mer om sin musikaliska koppling till Sverige. Intervjun filmades och kan ses här:  https://youtu.be/kZviF-aza8Y

Patrik Sandberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.