Karl Olandersson: Walk and Talk

 

Karl Olandersson
Walk and Talk
Stockholm Jazz Records (jazz.se)
Karl Olandersson tp, komp, Magnus Hjorth p, Martin Sjöstedt b, Daniel Fredriksson dr.Insp. Kingside Studio, Gnesta. 9 & 10 juni 2021.

En annorlunda skiva av och med Karl Olandersson och namnkunniga medmusikanter. Det inledande spåret Mr B handlar om sonen Bo, som kom till världen två månader för tidigt. Stycket, en 10 minuter lång musikalisk betraktelse över sonens dramatiska kamp för sitt liv, såväl före som efter födelsen, väcker känslor. Ur trumpeten kommer toner som klingar högre och vackrare än alla andra, toner som bejakar livet. Men där finns också toner med kort datum, toner som förloras i ett bottenlöst mörker. Och tankarna pendlar mellan hopp och förtvivlan. Det är plågsamt och vackert på en och samma gång. Rent speltekniskt imponerar Orlandersson självklart med de extremt höga tonerna. Skivans åttonde och sista spår Another One är en liten söt ballad tillägnad treåriga dottern Maj, en liten dam som pappa håller för att vara ”totally amazing”. En vacker melodi, en tillbakalutad trumpet och ett avspänt komp. Från Bo till Maj och ramarna är satta.

Bandet bjuder på ett våldsamt upptempo i låten Go Ahead. Kompet med Martin Sjöstedt på basen och vispspecialisten Daniel Fredriksson bakom trummorna synkar fint trots det höga tempot. Det riktigt ångar av spelglädje. Temat spelas unisont av trumpeten och pianot och när det är dags för Magnus Hjorth att ta sig an en solorunda på pianot då vankas musik i den högre skolan. Intelligenta, melodiska fraser andas en genuin närvaro genom hela skapandeprocessen från början till slut. Det snabba tempot är inte heller något hinder för Olandersson. Än en gång visar han vilken fullfjädrad solist han är och när det börjar gå riktigt fort då smattrar det om trumpeten.

I Cleaning the sink kopplar Olandersson på growl-effekten. Låten har en bluesig karaktär och framförs i mediumtempo med rejält häng i kompet. Trumpeten är auktoritärt krävande och bjuder på en rad olika ljudeffekter. Och resultatet är lysande! Hustrun Linnéa hyllas med låten Linnéa, en lugn och smeksam beat-låt laddad med mycket kärlek. Så blir skivan Walk and Talk både en hyllning till familjen och en fjäder i hatten för Karl Olandersson på hans individuella resa i musikens underbara värld.

Leif Linnskog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.