Kjell-Arne Danemo, bokare för Öbacka Jazz & Blues har avlidit

Foto: Maria Thérése Sommar

Till Minne av  Kjell-Arne Danemo (1942 – 2021)

I slutet av 2021 nåddes vi av beskedet att jazzmannen och eldsjälen Kjell-Arne Danemo, bokare för Öbacka Jazz & Blues avlidit till följd av en tragisk fallolycka. Kjell-Arne Danemo var en stor tillgång för jazzen i Sverige och kommer att vara saknad.

För många inom Svensk Jazz var Kjell-Arne Danemo välkänd. Han har, förutom att ha varit aktiv i sin hemregion Västernorrland och klubben Öbacka Jazz & blues, varit en stor tillgång inom Svensk Jazz, bland annat som engagerad i arrangörsrådet. Vi kommer att minnas Kjell-Arne som en lugn och vänlig person med bestämda åsikter – någon som det alltid var trevligt att ha att göra med.

Gunno Sandahl, för Svensk Jazz styrelse, arrangörsråd och kansli

Jag var ordförande för Öbacka Jazz & Blues tills vi flyttade till Danmark 1998.  När vi kom tillbaka 2005 hade Kjell-Arne kommit till klubben och var bokare. Jag blev hans bollplank, inte bara vad gäller musik utan också annat som gällde klubben. Kjell-Arne kunde nog vara lite dominerande men alltid villig att lyssna och också ändra åsikt. Han kunde så mycket, var bättre insatt än vi andra och bra på att fatta beslut. ”Pang på rödbetan” var ett av hans favorituttryck.

Kvalitet var nyckelordet för honom. Vi kunde vara oeniga – vi har ju alla olika musiksmak- men han kunde ge med sig bara han kände att det var proffsiga musiker. Kjell-Arne var en jazzman, men också öppen för annan musik. Vi tråcklade ihop program som både innehöll ”svår” nyskapande jazz och ”känd från Idol”.

I och med Kjell-Arne ökade samarbetet med andra jazzklubbar i regionen. Det är långa avstånd här uppe och viktigt att få till turnéplaner. Han var viktig vid våra gemensamma bokningsmöten, styrde och bidrog till att samla olika viljor.
Han månade om musikerna, de var nog hans viktigaste prioritet. En svår uppgift för en bokare är att säga nej. Vi liksom andra jazzklubbar får ju mängder av förfrågningar och måste säga nej till de flesta. Det var Kjell-Arnes uppgift, men ibland fick någon annan säga nej. Han ville inte.

Kjell-Arne var allt-i-allo för klubben, Vi andra i styrelsen gjorde också bra jobb men det är ingen överdrift att säga att utan Kjell-Arne hade klubben inte varit vad den är idag, ett par gånger utsedd till landets bästa jazzklubb. En motivering till utmärkelsen löd: ”Öbacka Jazz & Blues är som humlan som inte kan flyga men gör det ändå.”
Nu får vi flyga utan Kjell-Arne. Det ska gå, även om vi verkligen kommer att sakna honom.

Kjell Bäckvall och övriga i styrelsen – Öback Jazz & Blues

Kjell-Arne Danemo har som tidigare meddelats tragiskt omkommit i en fallolycka. I och med detta har Jazzen i Sverige förlorat en av de mest pådrivande och skickliga arrangörer så vi såväl har behövt. I mitt jobb som anställd jazzproducent vid MusikVästernorrland har Kjell-Arne varit oerhört uppskattad som samarbetspartner och kunskapskälla/bollplank.
Som en spindel i nätet har Kjell-Arne samordnat och organiserat samarbetet mellan de flesta klubbarna här uppe i norr. Vi har tillsammans kunnat genomföra en rad turnéer med svenska och utländska jazzmusiker med ibland upp till 10 konserter på raken. På Facebook kunde man se närmare 500 beklaganden/kommentarer från olika musiker och band som har haft att göra med Kjell-Arne genom åren. Tidigare var Kjell-Arne också aktiv i föreningen Nefertiti i Göteborg och även i jazznätverket i Västergötland.
Jag och alla klubbar i vårt nätverk i norr sörjer en allt för tidigt bortgången vän.

Fredrik Norén/Jazzproducent MusikVästernorrland 

Kjell-Arne var även under många år med i Skövde Storband. 1983 så startade Kjell-Arne och Jan Backenroth tillsammans Föreningen Jazz i Skaraborg hösten 1983 som sen blev en av Sveriges mer aktiva klubbar till 2005.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.