Klarinettisten, saxofonisten och sångaren Lasse Karlsson har avlidit

Text: Björn Ingelstam Foto:

Lars ”Lasse” Rune Karlsson (1947-2024)

Minnesord för Lasse Karlsson klarinettist, saxofonist och sångare.

Lars “Lasse” Rune Karlsson (född 9 oktober 1947) somnade in för sista gången i sitt hem i södra Helsingborg på morgonen den 12 januari 2024. Han efterlämnar barnen Åsa, Lisa och Svante, barnbarn och systern Kerstin.
Utöver min pappa Hans Ingelstam så var Lasse min första musikaliska förebild. Redan innan jag visste vad jazz eller musik var på riktigt har jag tydliga minnen av ett varmt, djupt, klarinett-sound som jag fångades av när jag som liten följde med på min pappas konserter med Helsingborgsbandet Jazzin’ Jacks.

Lasses sound var hans signum och han hade en bluesfeeling och sångbarhet i spelet som fick honom att sticka ut från andra rörblåsare i tradjazzvärlden. Det var aldrig tråkigt att lyssna på jazz när Lasse var med!Vid sidan av musiken hade han en framgångsrik karriär som management-konsult.

Som person var han extremt charmig och allmänbildad och kunde tala om allt från gamla boxningsresultat, westernfilmer, till sina husgudar Edmund Hall och Acker Bilk. Lasse var också den typen som fick folk att känna sig sedda och jag minns när jag var en ung jazz-intresserad parvel hur han skämtade med och behandlade mig precis som en jämlike vilket betydde mycket för min egen drive och utveckling. Jag är säker på att han har lämnat liknande avtryck hos många andra, både unga som gamla.

Foto: Svenskt  Visarkiv (SVA), Stampen, 1972. Från v: Hans Ingelstam tb, Lasse Karlsson as, Arne Olsson tp.

Lasse var också med och startade klassiska band som Jazz Union i Malmö och Vieux Carré i Helsingborg. Det verkliga lyftet kom sedan när bandet Jazzin’ Jacks bildades i början på 80-talet först som ett “Euro trad band” (Acker Bilk, Chris Barber etc) men som sedan hämtade mer och mer inspiration från Louis Armstrongs All Stars. Jazzin’ Jacks etablerade sig som ett av Europas ledande Dixieland och Swing band med Lasses spänstiga klarinettspel, kreativitet och säregna sång som en tydlig centralpunkt i bandets sound. Frontlinjen tillsammans med Jack Andersson på trumpet och Hans Ingelstam på trombon hade en kemi och ett samspel som tog dem runt hela Europa, Asien och flertalet USA-turneér under 30 års tid.

På senare år frilansade Lasse i diverse band i Sydsverige och Danmark och gladde både publik och sina kollegor med sin entusiasm och underbara spel. Han gjorde sitt sista framträdande i oktober 2023 och vi är många som kommer sakna honom både som musiker och person, men hans arv lever kvar.
Sov gott Lasse!

Trumpetaren och vännen Björn Ingelstam

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54209) [1]=> int(54013) [2]=> int(51323) [3]=> int(54382) [4]=> int(50803) [5]=> int(54325) [6]=> int(54305) [7]=> int(54353) [8]=> int(54321) [9]=> int(54329) }