Klas Lindquist: The Song is you

 

 

 

 

(Do Records DMRCD 029/Plugged Records, tid 65 min).
Klas Lindquist as cl, Erik Söderlind g, Svante Söderqvist b, Jesper Kviberg dr. Inspelad i Stockholm 19–20 januari 2015.

På sin nya cd, som innehåller tolv melodier varav nio är gamla bekanta, demonstrerar Klas Lindquist ett fint och mycket spänstigt spel på sin altsaxofon. Han har en måttlig aggressivitet i attacken. Därtill en attraktiv följd av toner sammanförda till ett intressant melodiskt sammanhang.

Utöver den kommentaren kan konstateras att altsaxspelet har mer nerv än vad klarinettspelet har. Swingvänner som tar del av den här musiken behöver inte riskera att gå vilse i lyssnandet. För man behöver varken kompass eller karta för att orientera sig. Inte heller behövs någon omfattande bruksanvisning. Musiken har den välbekanta form som mainstreamstrukturen fört med sig alltsedan andra världskrigets dagar. Säkert är den här musiken skickligare framförd än vad som brukar åstadkommas av mindre namnkunniga grupper i samma genre. Och man tar inte heller fel när man inser att det här är melodier som är omtycka för att inte säga älskade i jazzmusikaliska sammanhang överhuvud taget. Melodier som kommer att följa jazzmusiken så länge den existerar. Även då om musiken som sådan ständigt förändras på olika sätt. Både harmoniskt och melodiskt. Det här är med andra ord musik som skapar trivsel, välmåga och ett levande nynnade från åhörarna. Man behöver inte heller oroa sig för disharmonier eller andra melodistörande element.

I sammanhanget fungerar Erik Söderqvists melodiska gitarrspel alldeles utmärkt. Fint lagda ackord med rytmiska spänningar. Till detta adderar Svante Söderqvist fint ackompanjemang och sångbara solon. Slagverkaren Jesper Kviberg platsar fint även han i sammanhanget. Men om inte minnet sviker så fungerar han även utmärkt i litet mer nutida sammanhang. Så sammantaget är det här en cd som kan anbefallas alla jazzvänner med lust för melodier!

Leif Wigh