Kurt Järnberg fick Gävles Kulturpris

kulturpristagare2009_kurt_jarnberg_web.jpg

 

 

 

 

 

 

Foto: Mikael Dunker

Trombonisten Kurt Järnberg fick Gävle Kommuns Kulturpris på 25 000 kronor.

I motiveringen heter det:

"Kurt Järnberg är född i Gävle, är utbildad jazzmusiker och har under många år arbetat som kompositör och musiker både i Sverige och i övriga världen. Han har bland annat spelat i två storband i Köpenhamn 1955-57, antagits till Europeiska ungdomsbandet 1958, spelat i storband i Boston,  särskilt bör nämnas storbandet Quincy Jones, deltagit i otaliga Jazzfestivaler i Sverige tillsammans med mycket namnkunniga jazzpersonligheter.

Tillsammans med hustrun Ruth och deras gemensamma jazzband som de startade 1973 har han under åren turnerat bland annat i Tyskland, Danmark, USA och Australien. Sedan 1980 mottar Kurt Svenska statens konstnärslön. Han har under hela sitt liv arbetat med  utveckling för unga musiker och bidragit till bildande av storband, körer och musikskolor. Kurt Järnberg räknas idag till världseliten inom trombonspel.

Kurt Järnberg tilldelas Gävle Kommuns Kulturpris 2009 för hans livslånga engagemang för jazzmusiken och genom det ett stort bidrag till musikutvecklingen i Sverige. Hans pionjärarbete har haft avgörande betydelse för bildandet av storband, körer och musikskolor och fått generationer av unga musiker att vidareutvecklas inom musikens områden."