Lars Gullin-priset 2023 tilldelas trumslagaren Sten Öberg

Text: Patrik Sandberg Foto: Christer Landegren 1970-tal. Kenneth Ögren 2000-tal

Lars Gullin-priset 2023 tilldelas trumslagaren Sten Öberg

Motiveringen lyder:

”Sten Öberg (f.1938) från Umeå har under hela sin musikaliska gärning stått Lars Gullin nära. De spelade tidigt tillsammans, redan på 50-talet, möten som har format Öbergs jazzmusikaliska utveckling och konstnärliga djup. Förvaltandet av en tradition som Sten gjort till stor konst. Men aldrig som tom upprepning eller kopierande, utan alltid med ett utvecklande djup i såväl nya arrangemang som i solistisk aktivitet i många grupper genom åren som haft Gullins musik som ledstjärna. Han har sedan 1970-talet lett en egen Gullin-grupp i hemstaden.”

Sten Öberg är en av de bäst bevarade hemligheterna på den internationella jazzkartan. Fortsatt verksam med en entusiasm och energi som är få förunnade.

Ett trumspel som ÄR jazz, med en sensitiv timing och ett rytmiskt driv som är helt unika i Sverige. Alltid med ena foten i traditionen och den andra ivrigt vandrande in-och-ut i såväl avantgarde som äldre jazz. Sten har under åren samarbetat nära med Lars Lystedt, Berndt Egerbladh och framför allt med Lars-Göran Ulander, men har samtidigt en CV som är få förunnade i Sverige där samarbeten med Bill Evans, Stan Getz, Dexter Gordon och Lars Gullin med flera ingår.

Grattis Sten! – Tusen tack. Jag trodde inte att det var sant att jag är 2023 års Gullin-stipendiat! Ordförande Lars-Olof Naessen ringde och jag kollade direkt på hitta.se att numret stämde med ordförandens nummer! Ja, Ni vet, alla konstiga samtal man får från säljare mm! -Det är en verkligen en stor ära för mig att få detta stipendium när jag vet vilka som tidigare fått det. Jag har faktiskt i olika sammanhang spelat med 17 av de tidigare 26 stipendiaterna!

 

-Vad fångades du särskilt av hos Gullin? Du har ju spelat med honom, bästa minne?

– Lars Gullin har alltid fascinerat mig med sitt musicerande och följt mig i hela mitt musikaliska liv! Det är något – jag vet inte säkert, som griper tag i en och att allt Lars Gullin gör går direkt in i hjärtat. Man berörs och blir både sorgsen och glad! Första gången jag hörde Lars var på folkparken Erikslund i Umeå 1952 med Arne Domnerus Nalenband med bl a Jack Norén. Resten är historia….

-Jag har haft förmånen att få spela med Lars 1958 i Sporthallen tillsammans med Lars Lystedt  kvintett.Dans och konsert. Glömmer aldrig hans tolkning av I Fall In Love Too Easily. Folk slutade dansa och bara lyssnade! Magiskt! 1964 på Kaskad i Umeå då Lars gjorde en skrämmande vacker Round About Midnight! Spelade också med Lars vid Jam på Gyllene Cirkeln i Stockholm och Jam på Scharinska Villan i Umeå.

Du leder ju även en egen Gullingrupp?

-Lars Gullin skulle ha fyllt 50 år 4 maj 1978.  I samband med en hyllningskonsert för Lars på Länsmuseet i Umeå bildades Sten Öbergs Gullingrupp som fortfarande är aktiv. Med i gruppen sedan start är min bror Staffan, baryton och Lars-Göran Ulander, alt! Genom åren har vi i gruppen haft ett antal gästsolister, Lars Sjösten, Peter Gullin, Jan Allan och nu senast 2021 Cristina von Bulow. Så sent som 8 dec 2022 spelade min grupp på Jazzstudion i Umeå.

-Jag är säker på att Lars ler i sin himmel när han inser att han äntligen fått den berättigade uppmärksamhet han borde fått när han levde! Ett bevis på detta och på Lars Gullins konstnärskap är att han äntligen blivit invald i Swedish Music Hall of Fame!

Främsta Gullinkompostion? – En svår fråga då det finns en mångfald av Lars fina kompositioner! Men, okey, jag stannar för Ive Seen, Silhouette och det som skulle bli hans sista fantastiska mästerverk Aeros Aromatic Atomica Suite, inspelad februari 1976, några månader före sin död. Där fick  han återigen visa sitt stora  konstnärskap, både som kompositör och solist!

 

 

 

Fakta

Lars Gullin-priset 2023 tilldelas trumslagaren Sten Öberg
Annonser
Annonser