Lars Gullin-priset till Bengt Hallberg

Lars Gullin priset 2010 tilldelas pianisten, kompositören, arrangören och ledamoten av Kungliga Musikaliska Akademien, Bengt Hallberg.
Motiveringen lyder:

Bengt Hallberg är en av landets mest mångsidiga musiker. Som ung pianist bidrog han till att placera Sverige på världskartan. Hans personliga spel, med klassiskt anslag och oemotståndligt sväng, rymmer såväl enkelhet som intrikat musikalisk rikedom.

Egenskaper som gjort honom till en efterfrågad pianist och idealisk medmusiker till Lars Gullin. Deras samarbete resulterade i några av 50-talets främsta jazzinspelningar. Hallberg deltog på Gullins första inspelning i eget namn (1951) och på hans sista (1976).

Som pianist har han framträtt solo och i olika ensembler, allt ifrån duo till storband.

Som kompositör och arrangör har han en genrebredd och ett konstnärskap som täcker såväl det jazzmusikaliska fältet som den klassiska musiken.

I likhet med Gullin bygger Hallberg sin musik på en solid svensk grund, där nationalromantiska drag är framträdande. Hans bredd och musikaliska mångsidighet har resulterat i körararrangemang, populärmusik samt film- och TV-musik. Hans verk ingår i det musikaliska kulturarvet.

Om priset:

Detta ärofulla pris som gemensamt har instiftats av Gotlands kommun, Länsstyrelsen i Gotlands län, tidskriften Orkester Journalen (OJ) samt Lars Gullin Sällskapet (LGS). Pristagaren ska enligt reglerna gå till någon som verkar i Lars Gullins anda. Med det menas inte att Gullins musik måste spelas av pristagaren, utan han eller hon ska vara en lysande improvisatör och en originell kompositör.

Priset innefattar kyrkokonsert i Sanda, första söndagen i juli, statyett från Gotlands kommun, blommor från LGS, konsert med storbandet (Gotlandsmusiken), ett resestipendium från Länsstyrelsen i Gotlands län på 10.000 kronor. En harmonisk och manifesterande enhet.

Förslag till det aktuella årets pristagare lämnas till OJ i början av året. Detta ligger sedan till grund för det beslut som fattas av LGS:s styrelse. I april-maj meddelar OJ vem som blir årets Gullin-pristagare.

Tidigare pristagare:

1997 Lars Sjösten
1998 Peter Gullin
1999 Gunnar Bergsten
2000 Jan Allan
2001 Seppo Paakunainen
2002 Gunnel Mauritzson
2003 Nils Lindberg
2004 Bernt Rosengren
2005 Georg Riedel
2006 Fredrik Norén
2007 Gunnar Eriksson
2008 Lennart Åberg
2009 Rune Gustafsson