Lars Gullin-priset till saxofonisten Christina von Bülow

Text: Patrik Sandberg | Foto: Malin Annie Jansson

Årets Lars Gullin-pris går till den danska altsaxofonisten Christina von Bülow. Hon har inspirerats av stilbildare som Stan Getz och Lee Konitz och utvecklat en egen stil väl förankrad i traditionen. Tack vare hennes känslofyllda, innerliga, fantasifulla spel och lysande improvisationer och med en stor förtrogenhet med idiomen, bidrar hon till att levandegöra musiken på ett sätt som gör den tidlös. Hon fångar ett ”nu”, jazzens essens och andemening, i sitt spel.

Hon har lett flera egna grupper i Danmark, som bland annat Silhouette tillsammans med saxofonisten Fredrik Lundin. Namnet hämtades från en av Lars Gullins kompositioner och gruppen utgick till stor del från Gullins musik (Stunt CD, 2011).

Hennes saxofonspel har uppmärksammats runtom och hon är en efterfrågad musiker. I Sverige har hon spelat med trumpetaren Jan Allan och hon har varit en återkommande gäst i Bernt Rosengrens kvartett.

Vad har Lars Gullin betytt för dig, vilka var hans främsta egenskaper enligt dig?
– Jag är så oerhört glad och rörd över att ha tilldelats årets Gullinpris. Lasse Gullin har betytt obeskrivligt mycket för mig. I min värld är han en av de största, som saxofonist, sitt ljud- och tonspråk och inte minst som kompositör och arrangör, där han i mina ögon är i linje med giganter som Duke Ellington och Billy Strayhorn till exempel. Som ung saxofonist gick jag med i en dansk Gullin-oktett, det danska Lasse Gullin-samfundet och jag lärde mig verkligen känna hans musik. Sedan dess har jag haft ett mångårigt samarbete med Jan Allan som introducerade mig för ännu mer av Gullins musik. Gullin har genom åren alltid funnits på min repertoar med egna grupper, på konserter och på flera av mina skivor och under ett antal år hade jag en kvintett (Silhouette) med danske saxofonisten Fredrik Lundin, där vi spelade Gullins musik. Och så sitter jag nästan dagligen vid mitt piano och spelar ur Gullinsångboken. Den vissnar aldrig för mig.

Får vi höra dig i Sverige framföra Gullinmusik eller annan musik frampå?
– Ja, jag spelar på Gotland i sommar den 10 juli med några av de tidigare årens pristagare och firar det hela! Annars hoppas jag då att jag får möjligheten att spela Gullins musik i framtiden igen. Jag har faktiskt ett riktigt spännande projekt på gång just nu – som i allra högsta grad också är för de svenska lyssnarna. Jag har precis varit i studion och spelat in 14 nya svenska sånger, med vackra, poetiska texter av den finlandssvenska poeten, Åke Grandell, tonsatt av mig och sjungs av finaste Claes Janson. Tillsammans med en trevlig jazzkvintett med min son, Pelle von Bülow gitarr, Steen Rasmussen, piano, Daniel Franck, bas och Frands Rifbjerg, trummor och jag själv på saxofon/flöjt – och så sjunger även underbara Emily McEwan Landegren ett par av låtarna på det kommande albumet. Vi åker på turné i höst och nästa vår och då kommer jag definitivt till Sverige i det sammanhanget. Det är ett riktigt vackert projekt – och det har varit ett sant nöje för mig att göra musik till svenska texter – jag älskar ju det svenska språket. Och Sverige – och svensk jazz. Mina hjältar, Jan Allan och Bernt Rosengren, som jag båda har haft det stora nöjet att spela med i många år och som jag har lärt mig så mycket av – och givetvis ännu en gång – honom vi alla älskar – Lasse Gullin! Tack för musiken. Och tack för priset.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser