Lars Hörnfeldt har gått bort

LarsHoernfeldt

Altsaxofonisten Lars Hörnfeldt avled den 2 mars i hemstaden Östersund efter lång tids kamp mot cancer.

Han var född 15 juni 1940 och etablerade sig i tonåren som skicklig och uttrycksfull jazzimprovisatör på altsaxofon, till en början inspirerad av Charlie Parkers musik och sedan  framför allt av Lee Konitz och av svenskar som Lars Gullin och Rolf Billberg.  

Redan vid 15 års ålder ledde han en orkester på dansstället Runeborg på Frösön, och sedan fortsatte han in på 1960-talet att spela på dansställen vida omkring, fast han förblev hemstaden trogen, även om han i 20-årsåldern gjorde ett kort mellanspel i Stockholm.

Länge var musiken en syssla vid sidan om yrkesarbetet som montör vid L.M. Ericssons fabrik i Östersund, men när Lasse var i 40-årsåldern lät han  musiken ta över allt mer: 1984 gjorde han en uppmärksammad LP i eget namn med  trumpetaren Jan Allan och  ett par utflyttade spelkamrater från Östersund bland de medverkande, nämligen basisten Sture Nordin och pianisten Lars Sjösten.

Han framträdde sedan på jazzfestivaler, bland annat i Umeå, han gästspelade återkommande med danska musiker i Århus och med norska i Trondheim, och återkommande naturligtvis hos Föreningen Jazz i Jemtland i Östersund.

För några år sedan gav Lars Hörnfeldt ut tre CD på det Frösön-baserade skivmärket Biba, en med dansk-svensk-norska gruppen  ”Cool Scandinavian Five”, en med trio  och en där han spelar på duo med gitarristen Jonny Johansson.