Lars Lideräng om Nefertiti AB:s konkurs

Nefertiti AB – bolaget som bland annat ansvarar för jazzklubben Nefertitis lokaler, restaurang och bar – har begärts i konkurs. Orsaken är plötsligt sjunkande intäkter och kvarvarande utgifter för bland annat lokalhyra. Medlemsföreningen Nefertiti, som äger Nefertiti AB, kommer dock att leva vidare.
– När pandemin startade så ställde vi först in arton konserter i mars, sedan ställde vi in ytterligare arton i april och maj, berättar Lars Lidaräng, som är ordförande för både medlemsföreningen Nefertiti och Nefertiti AB.
– Problemet var att det dök så snabbt. Förköpen var plötsligt på ynka 5 procent, även redan innan maxgränsen på tillställningar på femhundra personer infördes. Vår verksamhet bygger på likviditeten på förköpen, så vi var helt enkelt tvungna att omedelbart sätta stopp.
– Vi har drivit Nefertiti som ett aktiebolag precis som Fasching gör. Rent tekniskt sätt är det enklare, däremot är det inget vinstdrivande bolag. Det är ju så att när ett aktiebolag inte har pengar så måste man sätta sig själv i konkurs. Hade jag inte gjort det hade jag hamnat i fängelse. Vi ville ju göra det här rätt, vi var skadeskjutna redan innan pandemin kom. När vi gick i konkurs saknade vi 800 000 kronor och vi behövde få in 1,5 miljoner snabbt för att överhuvudtaget rädda oss ur situationen. Det fanns ingen buffert, vi är väldigt säsongsberoende, de pengar vi får från Kulturrådet täcker egentligen upp delar av vår konsertverksamhet under vårperioden då vi har sämre flöde i vår verksamhet. Vår peak är under hösten.
– Medlemsföreningen Nefertiti äger varumärket Nefertiti och målet är att vi ska på banan igen. Igen annan kommer alltså ta över driften av Nefertiti. Självklart ska Göteborg ha en jazzklubb!
Hur planerar ni att genomföra detta?
– Målet och ambitionen är att ge jazzkonserter – vi är inte intresserade av att breda oss med ett poprelaterat programutbud. Lokalen som Nefertiti har huserat i är bra, men i princip är det viktigaste att vi har en jazzscen i Göteborg. Vi har inget huvudspår men vi söker brett och kan egentligen vara var som helst. Vårt varumärke är så pass starkt så jag tror vi är attraktiva för en eventuell samarbetspartner. Vi har på bara tre dagar fått in 354 nya medlemmar genom ett upprop av en privatperson på Facebook, vilket naturligtvis är jättekul och sporrande. Tanken gick först till att ha en stödgala, men vi ville inte konkurrera med Pustervik här i Göteborg som redan anordnat en för deras verksamhet. Vi väntar och ser hur den utlovade kulturstödsmiljarden fördelas.
– Vi har också utsett en expertgrupp för att hantera detta. Vi måste undersöka hur vi ska få startkapital så att vi känner oss trygga och kan lova musikerna att de får betalt. Vi måste också bestämma oss för om vi ska fortsatta att ha restaurang och klubbverksamhet för att stödja vår verksamhet. Vi kommer behöva minst ett par månader på oss för att se vad vi hamnar. Vi kommer också känna kulturprofiler och musiker här i regionen på pulsen, höra vad de vill. På vårt kommande årsmöte får sedan medlemmarna i föreningen bestämma vilken väg vi ska gå på. Vi hörs igen när jag vet mer.
Absolut, stort lycka till!

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.