Lennart Strömbäck ny program- och planeringschef för NBB

Lennart Strömbäck tillträder som program- och planeringschef för Norrbotten Big Band. Strömbäck har bland annat under 25 år arbetat som konstnärlig ledare för Umeå Jazzfestival. Dessutom är han ordförande för Musikverkets konstnärliga råd och mellan 2009 och 2016 ingick han i styrelsen för Europe Jazz Network.

Jazz/OrkesterJournalen ringde Strömbäck för att prata om hans nya roll.

– Det ska verkligen bli spännande, ser mycket fram emot detta uppdrag!
Du har samarbetat flera gånger tidigare med Norrbotten Big Band, vad blir din primära roll?
– Ja, under mina år som anställd på Norrlandsoperan har jag varit med på flera samproduktioner med Norrbotten Big Band, däribland samproduktionen ”Best of Bacharach” under 2007 tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester och med sångarna Daniel Lindström och Jeanette Lindström under ledning av trumpetaren Tim Hagans. NBB har ju även regelbundet spelat på Umeå Jazzfestival och på Umeå Jazz Studio. Jag jobbade ju även på Rikskonserter Övre Norrland i första början, då fanns ju regionmusiken som är grunden till storbandet. Man har ju fått följa NBB:s resa genom decennierna och deras utveckling. Joakim Milder, NBB:s nuvarande konstnärliga ledare, och jag har jobbat tätt tidigare i olika sammanhang och konsertsamarbeten då jag beställt musik och arrangemang av honom. Min roll kommer inledningsvis vara att försöka se in i hur de jobbar, vilka processer jag har att förhålla mig till och så vidare. Orkestern har en input i själva programarbetet också. Flera produktioner under 2020 är redan klara. Min tjänst tar vid först i början av februari så planeringsarbetet börjar med vad som ska planeras inför 2021 och 2022, både nationellt och internationellt. Det primära inledningsvis för mig är ju att hålla ett vakande öga över det som sker under 2020.
Du går ner på halvtid nu som konstnärlig ledare för Umeå Jazzfestival?
– Ja, redan nu under årets upplaga hade vi två deltidare som assisterade mig. Om allt går vägen så frigörs förhoppningsvis lite pengar till att eventuellt anställa någon under en längre tid. Det är så många faktorer som spelar in så vi måste hitta en större finansiering, det ska vi jobba på också. Så från 2020 blir det halvtid med festivalen för min del och en halvtid med arbetet med NBB i Luleå.
Stort lycka till!
– Tack!

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.