Leo Lindberg blir Faschings Vänners 28:e stipendiat!

Föreningen Faschings Vänner har sedan sin start 1989 delat ut ett årligt pris till en ung jazzmusiker som befinner sig i början av sin karriär. I år delas stipendiet ut till den 28:e mottagaren, den 21-årige pianisten Leo Lindberg.

Det är femte gången stipendiet går till en pianist. Stipendiet är på 15.000 kronor. Faschings Vänners styrelse har angivit följande motivering för sitt val av stipendiat:
”Leo Lindberg har trots sin ungdom funnits med i den svenska jazzeliten under ett flertal år. Hans pianospel är moget och utmejslat och har drag av en Wynton Kelly i högform. Leo besitter en imponerande teknik och hans tonkaskaderär en fröjd att lyssna till. Men det är inte bara piano som Leo behärskar utan även orgel, bas och trummor för att nämna några. Enligt Leo själv så måste det svänga och det gör det om honom, rejält dessutom. Leo är en värdigmottagare av Faschings Vänners stipendium 2015.”

Leo föddes i augusti 1993 som Leonard Lindberg av två mycket musikaliska föräldrar, basisten Owe och harpisten Berit. De började mycket tidigt intressera Leo för musik och med detta stöd samt Leos naturliga nyfikenhet
på sin musikaliska miljö kom Leo mycket tidigt att visa stora talanger. Redan innan han blev tonåring hade Leo utvecklat stor skicklighet på trummor, bas och piano och även provat på diverse blåsinstrument.
Med åren blev dock pianot huvudinstrumentet och trots sina ännu idag unga år har Leo spelat med de flesta svenska elitmusiker och gjort uppskattade turnéer både i Sverige och i utlandet.

Lindberg har uppmärksammatts i flera olika pris- och stipendiesammanhang: Han vann solistpriset i tävlingen
Young Nordic Jazz Comets och även erhållit Louis Armstrong- och Monica Zetterlund-stipendiet.

Förra året släppte Lindberg  ut sin första  CD i eget namn, Leo’s Bag, som fått utomordentliga recensioner.

Faschings Vänners kontaktperson i detta ärende är Bo Ahnegård, vice ordförande. bo.ahnegard@ahnegard.se, 070-5688071.
För mera information om
Faschings Vänners stipendium:
faschingsvanner.se/faschings-vanners-
stipendium