Lew Soloff har dött

 

Lew Soloff trumpetspelare och studiomusiker avled på söndagen den 8 mars av en hjärtattack. Soloff är mest känd för sin tid i Blood Sweat and Tears där han började spela trumpet 1968. Han var med i gruppen fram till 1973 och spelade in fem album med gruppen, bland annat den grammybelönade självbetitlade andra skivan från 1969 där hiten ”Spinning Wheel” är med. Soloff var nyligen på turné i Sverige med Jojje Wadenius och The New York Connection (läs OJ:s recension här).

Vid sidan av Blood Sweat and Tears har Soloff varit en anlitad studiomusiker och spelat in och uppträtt live med en rad namnkunniga artister inom pop och jazz som Elvis Costello, Marianne Faithfull, Aretha Franklin, Lou Reed, Frank Sinatra, Paul Simon, Barbra Streisand, Bill Evans, George Benson, Benny Carter, Lionel Hampton, Herbie Mann, Ornette Coleman och Stanley Turrentine.

Soloff föddes i Brooklyn, N.Y 1944 och växte upp i Lakewood New Jersey där han studerade piano, men bytte vid 10 års ålder till trumpet och intresset för jazz föddes. Senare började han studera på Eastman School of Music och Juilliard School. Den svenske gitarristen Jojje Wadenius har spelat med Soloff sedan tiden tillsammans med Blood Sweat and Tears.

– Han var en mycket speciell personlighet, ödmjuk privat och brann för musik på ett sätt som jag sällan skådat. Vi kom varandra väldigt nära, speciellt med tanke på att vi varit och turnerat tillsammans nyligen.

Konstellationen kom till för ett och ett halvt år sedan när Wadenius var i New York och träffade Lew Soloff och Lou Marini, båda gamla studiokolleger från NY-tiden. De bestämde sig för att göra något musikaliskt tillsammans med Wadenius nya grupp Cleo och ur det föddes The New York Connection.

– Cleo-bandet och The New York Connection är nog det bästa band som jag någonsin spelat med. Vi har haft en fantastisk känsla i musiken och närvaro i bandet som jag är väldigt glad att fått uppleva tillsammans med de andra. Det tror jag även Lew kände.

New York Connection är ute på turné sedan slutet på januari och kommande spelningar i februari och framöver är i dagsläget osäkert på hur det ser ut i och med Soloffs plötsliga bortgång.

– Det är naturligtvis jobbigt för alla i bandet just nu och det är en stor saknad efter honom, det går inte att ersätta Lew. Han var en musikalisk spelevink och otroligt skicklig musiker. Det var alltid kul och inspirerande att spela med honom.

 

Tommy Lindström