Lina Nyberg Daniel Karlsson: The Night and the music

Lina Nyberg Daniel Karlsson

The night and the music

Prophone (Naxos)

Lina Nyberg voc, Daniel Karlsson piano. Insp. Studio Epidemin, Göteborg maj 2019 och Runnarö Concerthall, november 2020.

Det här var verkligen en överraskning: Två av Sveriges mer uppskattade komponister som ger sig i kast med i huvudsak Great American Standards. Och vilka väl genomförda och musikaliska tolkningar sedan. En fin och väl planerad sammanställning av melodier komponerade under 1900-talets första del. Melodier med tyngden lagd på just den melodiska tonföljden i varje enskild sång.

I melodilistan som upptar elva sånger finns ett genomgående och finstämt tema – Natten. Natten från kvällen med dess mångfald av toner via midnatt, tankar och ord ända fram till morgonens skira ljus. I det här fallet musik och ord av bland andra Irving Berlin, Cole Porter, Hoagy Carmichael, Duke Ellington och inte minst Samuel Barber/James Agee. Var har de funnit den duons pärla tro? Poeten James Agee har jag för egen del haft att göra med i helt andra sammanhang. Så det var nyhet att få ta del av samarbetet mellan honom och the great Samuel Barber.

Tolkningarna är genomgående meditativa. Personligt utförda där Lina Nyberg för melodierna framåt. Hennes klara, vackra stämma och fina textning skapar en romantisk känsla utan all sentimentalitet. Linas specifika känsla för orden formas smidigt till modernistisk poesi. Medan Daniel Karlsson förefaller reflektera över såväl melodier som textinnehåll. Till detta anger han spröda klanger och enskilda toner. Rytmiskt och
artikulerat mot sången. Finfördelat och väl anpassat till gemensamhetens bästa.

Leif Wigh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.