Lina Nyberg och Daniel Karlsson debuterar på duo

Foto: Miki Anagrius

Två av Sveriges mest rutinerade jazzmusiker framträder för första gången tillsammans. Vokalisten Lina Nyberg och pianisten Daniel Karlsson är aktuella med duo-albumet The Night and the Music som anspelar på nattens timmar och ges ut på Prophone/Naxos.

Daniel och Lina har valt ut ett antal jazzstandards och evergreens som steg för steg tar oss igenom kvällen, natten och den tidiga morgonen. Vi får höra klassiska spår som Red Sails in the Sunset och Thelonius Monks Round Midnight varvat med modernare hits som Good Morning Starshine från musikalen Hair, men även Samuel Barbers berömda tonsättning av James Agees dikt Sure on This Shining Night.

Lina och Daniel berättar för JAZZ om albumets tillkomst.

Vem initierade projektet?
– 2019 fick vi frågan från Ragnar Berthling, versamhetsledare på Musikcentrum Öst om vi två ville delta i deras projekt Jazzalloy på den anrika jazzklubben Vortex i London. Sagt och gjort, vi gjorde en väldigt kul konsert där och insåg då att vi borde spela mer ihop.

Har ni arbetat ihop tidigare? Berätta om den röda tråden på skivan ”nattens timmar”.
– Ja vi spelade ihop med Fredrik Norén Band för jättelänge sedan. Vi har ju känt varandra i ungefär 25 år. Det var dags att samarbeta igen helt enkelt! Vi valde några av våra favoritstandards och det visade sig bli en nattlig tematik. Det är spännande att använda sådana teman som ramverk för projekt. Det avgränsar och inspirerar. Vi har arbetat med skivan och materialet sedan våren 2019 och ett par låtar är inspelade redan då, på Studio Epidemin i Göteborg av Johannes Lundberg. Merparten spelades in hemma hos Daniel, i skärgården, på natten, i vintras av Göran Petersson. Det blev något speciellt med trycket av pandemin runt omkring och natten utanför fönstret. Det känns också tydligt hur musiker rör sig genom mörkret mot gryningen. Hoppet är ju det sista som lämnar en…

Vem gjorde urvalet av materialet?
– Vi har bollat låtar över tid och valt låtar som vi gillar av olika anledningar. Själva ramen ”nattens timmar” ger ju uppslag, och vi kunde inte bara ha låtar som handlade om solnedgångar.

Vilken av de låtar ni framför är ni mest nöjda med själva?
Daniel: Night and Day… för Linas härliga souliga sång! Lina: Sure on This Shining Night. Det är en klassisk komposition av Samuel Barber som jag fick i uppdrag att transkribera för stråkkvartett från pianosats härom året. Jag insåg då att det var en ’vanlig’ låt, om än väldigt fin, och Daniel spelar väldigt fint på den med.

Releasespelning och inplanerad turné uteblir på grund av pandemin antar jag?
– Allt hänger förstås lite i luften just nu på grund av pandemin men vi har en konsert inplanerad i Grünewaldsalen i Konserthuset i Stockholm den 3 juni. Håll tummarna för att den går att genomföra! Turné blir det förhoppningsvis först i höst 2021/vår 2022.

Hur ser våren, sommaren och hösten ut annars för er?
– Daniel Karlsson Trio ska spela en del utomlands i höst och Oddjob och Jazzoo har spelningar i Frankrike.
– Lina Nyberg Tentet spelar på Fasching, Umeå Jazzklubb och Bollnäs jazzklubb i början av hösten. Jag ska dessutom göra ett stort uruppförande med Malmö Symfoniorkester i september samt ett projekt med Josefine Lindstrand, Michala Østergaard Nielsen och den norska kören Trondheim Voices senare under hösten i samarbete med Umeå Jazzfestival. Så försvinner Corona-spöket så blir det en intensiv höst!” säger Lina.
Patrik Sandberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.