Lisa Ullén och Oddjob Manifestprisade

Lisa Ullén. Foto: Patrik Sandberg

Pianisten och kompositören Lisa Ullén kammade hem årets Manifestpris i jazzkategorin under Manifestgalan som ägde rum i helgen på Nalen i Stockholm. Ullén får priset för soloskivan Piano Works (disorder). Hon får Manifestpriset för ”sitt självklara och skarpa språk och för att hon tillhör en av samtidens mest betydelsefulla komponister med en kärna som har glöd som räcker i flera ljusår”.

Per Ruskträsk Johansson & Lars Skoglund. Foto: Patrik Sandberg

Oddjob vann i barnkategorin med skivan Jazzoo 2 (Headspin Recordings). Oddjob får priset för att ”musiken och titlarna skapar associationer och låter fantasin flöda fritt i det menageri som skapats av musiker som tar barnen på allvar”.

Maria W Horn vann i kategorin experimentellt med skivan Kontrapoetik (XKatedral). Motiveringen till priset löd: ”Med doften av ett sågverk i form av en elektronisk orgel, djupt inne i den Ångermanländska barrskogen. Från djupaste mörker till första gryningsljuset växer klangerna och kryper in under skinnet, vi hoppas att det aldrig skall ta slut.”

OJ:s Patrik Sandberg fick en pratstund med några av vinnarna efter galan.

Berätta lite om tillkomsten av Piano Works, Lisa.
– Det är en trippelskiva och de kompositoriska idéerna jag jobbat utifrån är instrumentets möjligheter. Jag tänker aldrig genrer när jag komponerar – jag bara spelar och improviserar. Jag har aldrig haft en ambition att nå en bredd publik – jag vill att jazzen ska vara en genre som man också kan omformulera. Jag har heller aldrig sett det som självändamål att spela solo. Jag ser det inte som en motsättning att spela solo eller i grupp, det är på något sätt samma sak fast olika sidor på myntet så att säga. Jag har alltid haft ett ärligt uppsåt med min musik och det primära har alltid varit att  nå fram med min musik där kommunikation är ledordet. Alla röster och sätt att formulera vad jazz är är viktigt. Precis som man vill se olika slags film från vitt skilda kulturer. Jag tror det är livsviktigt för jazzens överlevnad. Jag är oerhört stolt och glad över priset.

Per Ruskträsk Johansson och Lars Skoglund var på plats från gruppen Oddjob för att ta emot priset för bästa barnskiva.
– Vi gör instrumental jazzmusik för små barn och vi tar barnen på stort allvar och jazzmusiken på stort allvar och får pris för det. Det är ju helt fantastiskt!, skrattar Ruskträsk.
– Förutom att vi har spelat för knökfulla hus här hemma så har något av det roligaste varit att spela på skolkonserter inför drygt 900 barn i Frankrike där vi blivit stora och prisade tack vare vår skickliga franska agent och bokare. Vi har barnen  helt i vårt grepp på våra konserter- det är rena rama Beatlesdraget.. Nu väntar en ny turné i Frankrike och sommarspelningar bland annat på Ystad Sweden Jazzfestival.

Text & foto: Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.