Ljubljana Jazz Festival EJN-prisade

Europe Jazz Network (EJN) avslöjade nyligen att  vinnaren av EJN-priset för äventyrlig programmering i år går till Ljubljana Jazz Festival, Slovenien. Festivalen är den äldsta jazzfestivalen i Europa, och  grundades 1960 och är i år inne på sin 59: e upplaga. För första gången valdes priset genom en tvåfasprocess: Först ett öppet nominationssystem som involverar alla de 120+ EJN medlemsorganisationerna och i andra fas skedde röstningen av en utvald jury.

Ljubljana Jazzfestival är organiserad av Cankarjev dom (CD), det ledande kulturcentrumet i Slovenien, som också var värd för den europeiska jazzkonferensen, september 2017. Under flera år har festivalen etablerat sig som en av de mest banbrytande festivalerna i Europa, och har genom åren presenterat nya artister från hela världen och originalproduktioner med särskild uppmärksamhet på den slovenska kreativa musikscenen. Festivalen har de senaste sju åren också samarbetat med portugisiska skivetiketten Clean Feed, och genom ”Ljubljana Jazz Series” släpptes flera konserter på Clean Feed-etiketten. Däribland en live-upptagning från 2015 med Mats Gustafsson och Craig Taborn Ljubljana. Konstnärlig ledare för festivalen är Bogdan Benigar, Jazz och World Music ansvarig på Cankarjev dom, och Edin Zubcevic, konstnärlig ledare för Jazzfest Sarajevo. Den 59: e utgåvan av festivalen kommer i år att äga rum mellan den 27 och 30 juni 2018. Prisceremonin kommer att äga rum under årets upplaga av Jazzahead i Bremen, som i år äger rum 19-22 april. Se på www.jazzahead.de för mer detaljerad info.

Tidigare vinnare av EJN-priset för äventyrlig programmering: Tampere Jazz Happening, Finland (2017), Manchester Jazz Festival, Storbritannien (2016), Moers Festival, Tyskland (2015) Jazz em Agosto, Portugal (2014), Bimhuis, Nederländerna (2013) och 12 Points Festival, Irland (2012).

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.