Jan Lundgren konstnärlig ledare för Montmartre

Köpenhamns ärevördiga och världskända Jazzhus Montmartre har fått en ny konstnärlig ledare och därtill svensk – pianisten Jan Lundgren! Det var ett tämligen svårt beslut för den Ystadsboende pianisten när han fick det lukrativa erbjudandet. Han är som bekant inte bara världskänd för sitt musikantskap utan har dessutom har en egen karriär att tänka  på liksom sitt ledarskap av Ystads framgångsrika jazzfestival. Nu kommer han att liksom under jazzfestivalen själv bestämma över vilka artister och grupper som ska kontrakteras. Ändå kommer hans arbete inte att gå ut över Ystads jazzfestival. Något som han krävt som ultimatum.

Jazzhus Montmartre är vida känt över hela världen. Inte bara för de tidigare amerikanska jazzmusikers boende och musicerande där i Köpenhamn. Till exempel Ben Webster, Dexter Gordon, Horace Parlan, Ernie Wilkins, Albert Heath, Stan Getz med flera.

Lundgren avser vidare att värna om det danska lokala jazzlivet. Men han vill även ge förutsättningar att  fokusera på svenska jazzmusiker.

Jazzhus Montmartre på Stora Regnegader, nära Kongens Nytorv, stänger den 1 januari men öppnar åter den 2 februari. Själv har Lundgren redan startat sin danska spännande verksamhet. Inte oväntat kommer han själv att finnas på jazzhusets scen i olika sammanhang framöver.

Christer Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.