Lyssna på ett spår från Andreas Hellkvists kommande album

Foto: Palli Kristmundsson

Becoming – den Borlängebördiga orgeljazzmaestron Andreas Hellkvist andra fullängdare – är ett veritabelt ymnighetshorn av stämningar. Ibland är den ljudspåret till den bästa festen du någonsin varit på, ibland är den tillbakalutad, introspektiv och sökande. Ibland är den bara hämningslöst kul, ibland är den djupt seriös.
Men tro nu inte för ovanstående påståendens skull att Becoming är ett splittrat, osammanhängande verk. Nej, snarare det motsatta gäller. Genom hela Becoming går nämligen en röd tråd – Andreas Hellkvist. Ty dels är det Hellkvists ”musikaliska och personliga resor hittills” som återspeglas i Becoming, dels är hans Hammond B3-spel alltid omisskännligt eget. När du lyssnar på Becoming så lär du känna många sidor av Hellkvist, helt enkelt.

Bredvid HellkvistBecoming hör ni inga mindre än gitarristen Samuel Hällkvist och trummisen Daniel Olsson. Och här nedan bjuder vi på ett smakprov från Becoming i form av låten Snowflakes.

Aaah. I konvolutet till Becoming skriver den amerikanske radiomannen Pete Fallico att Snowflakes är ”smooth and mellow” och innehåller ”eloquent sharing of space between guitar and organ”, vilket (förstås) är dagens sanningar.

Becoming släpps den 1 november på Hellkvists bolag Feppe Records. I slutet av den här veckan beger sig Hellkvist, Hällkvist och Olsson ut på en turné för att fira detta. Datum och platser:

26/10, Wasabryggeriet, Borlänge
27/10, Konserthuset, Stockholm
28/10, Biografbaren, Eskilstuna
29/10, Jazzpool, Uppsala

Missa inte! Cd- och vinylexemplar av Becoming kommer enligt uppgift att finnas tillgängliga att köpa efter dessa spelningar, så budgetera för det.

För mer information om Andreas Hellkvist, se andreashellkvist.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.