Lyssna på ett spår från Anna Lundqvist & Jonas Andrés kommande debutplatta

När en jazzsångare och en jazzpianist går in i en studio tillsammans blir slutresultatet ofta lyssningsvärt.
I mötet mellan röst och piano uppstår ju en speciell sorts intim, gripande laddning.
Och den laddningen strömmar genom både, säg, Jeanne Lee/Ran Blakes originellt bråddjupa The Newest Sound Around (RCA Victor, 1962) och Tony Bennett/Bill Evans lyriskt sofistikerade The Tony Bennett Bill Evans Album (Fantasy, 1975).

Att ta del av röst/piano-plattor är med andra ord något som vi på JAZZ förhandslyssningsredaktion gärna gör. Så när vi i mitten av december förra året fick höra att vokalisten Anna Lundqvist och pianisten Jonas André spelat in en skiva tillsammans blev vi minst sagt entusiastiska.

Lundqvist och André inledde sitt musikaliska samarbete för tjugo år sedan, när de både gick på Skurups folkhögskola. Men på grund av ”livet och vidare studier” skildes snart deras vägar åt. Lundqvist gick vidare till att bland annat bilda de modernt jazziga grupperna Anna Lundqvist Quartet (vars förstlingsverk Borderline Fiesta beskrevs som ”dramatisk, energisk och emotionell” av Bertil Sundin i OrkesterJournalen #6/2009) och Anna Lundqvist Quintet medan André framför allt sysslat med produktion och formgivning.

Reunion – Lundqvist och Andrés lämpligt döpta och kommande debutplatta – bär dock inte ett endaste spår av detta uppehåll. Snarare låter den som ett verk skapat av två intelligenta och europeisk jazz-frälsta musiker som lyckats behålla den där initiala glöden trots att de framgångsrikt turnerat land och rike runt i två decennier.
Om ni förstår hur vi menar?

Här nedan bjuder vi på ett smakprov från Reunion i form av låten Just Sometimes (i original av Armando Manzanera/Norma Winstone). Reunion är ute nu! Lyssna på den på Spotify.

Vilken underskön melankoli. Laddat var ordet. Behövs det sägas att Reunion levde upp till JAZZ förhandslyssningsredaktions höga förväntningar?

Reunion släpps den 8 maj på Prophone/Naxos. För mer information om Anna Lundqvist & Jonas André, klicka här.

Följ Anna Lundqvist & Jonas André på Facebook: facebook.com/lundqvistandre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.