Lyssna på ett spår från Julia Strzaleks kommande platta

Foto: Anna Berglund

Saxofonisten/kompositören Julia Strzaleks debutskiva Kolibri (Havtorn, 2016) är fullkomligt omöjlig att tröttna på.
JAZZ förhandslyssningsredaktion tappade till exempel för väldigt, väldigt länge sedan kollen på exakt hur många gånger de tagit del av den. Ändå blev de helt spritt språngande nyförälskade i den när de lyssnade på den i förmiddags. Dess finurliga, melodiska och fascinerande jazz bara ger och ger och ger och ger …

Så nyheten att Strzalek och hennes band – som nu för tiden består av Karoline Wallace (sång), Niklas Barnö (trumpet), Mats Äleklint (trombon), Johan Graden (piano), Vilhelm Bromander (bas) och Konrad Agnas (trummor) – gått in i Studio Rymden och spelat in en uppföljare till Kolibri hälsades med vidöppna armar av många. TVÅ är denna uppföljare döpt till och den ser dagens ljus ”någon gång i höst”. Och via den lilla spelaren nedan kan du ta del av ett smakprov från TVÅ i form av singelspåret Snirkelhushistorie. Varsågod! Snirkelhushistorie är släppt! Lyssna på den på Spotify!

Lysande, lysande! En fantasieggande låt och en fantasieggande låttitel, eller hur? För att få reda på mer om Snirkelhushistorie och TVÅ så mejlade JAZZ förhandslyssningsredaktion en handfull frågor till Strzalek.
Hej Julia! Vad handlar Snirkelhushistorie om?
Snirkelhushistorie är en låt om skogen och de små djur som lever där i det stilla. Det är alltså en berättelse om skogen som sätter de minsta i fokus.
– Karoline Wallace sjunger om en barkebillefamilje [svenska: barkborrefamilj] som lever i gamla hålträd och gör gångar i ved. De här gångarna de gör kan se ut som de mest avancerande snickerier! Vi kallade gångarna för ”snirkelhus” eftersom de ser ut som häftiga labyrintmönster med en massa snirklar.
– På grund av att det inte finns många gamla hålträd kvar är arterna som lever i dem hotade. I min trädgård står ett gammalt äppleträd och där får barkborrarna leva och skapa snirkelhushistorie.
Vad hoppas du att folk kommer att känna när de hör Snirkelhushistorie?
– När jag skrev den så fanns det ingen text till den. Jag gillar att vara i naturen och får mycket energi av det. Låten är en homage till skogen! Karoline fick idén om barkebillen och det passande utmärkt tycker jag. När folk lyssnar på låten så kanske de tänker på de här minsta djuren som har den stora skogen som livsmiljö. Det är viktigt att vara medveten om vem som bor i skogen, så att vi inte förstör skogen och naturen.
Hur skulle du beskriva arbetet med TVÅ? Har det varit en lustfylld process?
– Jag fick SKAP:s improvisationspris 2018 och det blev en stor motivation för mig att äntligen göra en ny skiva efter Kolibri. TVÅ består av några gamla låtar som jag skrev för ett par år sen och helt ny musik jag skrev strax före inspelningen av den. Framför allt de nya låtarna skrev jag till musikerna i bandet direkt med tanke på deras egna röster. Det är viktigt för mig att alla i bandet har lika mycket utrymme.
TVÅ är även en blandning av lite olika musikstilar, vissa låtar på den är lite poppiga med synth och elektroniska effekter medan andra är lite psalmaktiga eller frijazziga. Vi spelade in hela skivan – 11 låtar – på en dag! Det var en fin dag på Studio Rymden med Daniel Bengtson som ljudtekniker. Samarbetet med Daniel Ögren som mixade och mastrade skivan var också väldigt bra. Tora Kirchmeier har gjort ett fantastiskt skivomslag till TVÅ – det föreställer ett gigantiskt snirkelhus. Tora gjorde för övrigt också det fantastiska omslaget till Kolibri.
TVÅ släpps på vinyl, cd och digitalt av Rui Hallvares Andrade Paes skivbolag Armadillo Recordings. Jag ser väldigt mycket fram emot släppet av den. Förhoppningsvis kommer det hållas en releasekonsert för den senare i år eller i början av nästa år!

Snirkelhushistorie ges ut som digital singel fredagen den 28 augusti. Plus! Tidigare i somras släppte Strzalek den digitala singeln Friedel. Lyssna på den här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.