Lyssna på ett spår från Mattias Risbergs Minings kommande lp

På Gruvbackevägen 8 i Guldsmedshyttan, alltså mitt i vildaste Bergslagen, ligger den unikt välbevarade 1900-talsgruvan Stripa.
Där uruppfördes pianisten/kompositören Mattias Risbergs musikstycke Mining den 25 augusti i fjol.
Att det blev så är förstås ingen slump. Mining är nämligen inspirerad av Stripa i allmänhet och färgad av Guldsmedshyttansonen Risbergs ”subjektiva erfarenheter” av Stripa. ”Jag minns området som en spännande och lite farlig plats där vi ungdomar gärna utmanade ramper och slagghögar med våra cyklar eller mopeder”, har han berättat. ”På 80-talet blev gruvan en forskningsstation för förvaring av kärnavfall. Jag blev då under en period projektanställd och hade min arbetsplats en månads tid tvåhundra meter under jorden.”

Synnerligen intresseväckande, eller hur? Och ens intresse sjunker ju knappast när man hör om vilka musiker som Risberg handplockade för att realisera Mining: sångerskan Mariam Wallentin, träblåsaren Fredrik Ljungkvist, violinisten/perkussionisten Josefin Runsteen, gitarristen David Stackenäs, basisten Dan Berglund och trummisen Jon Fält. Så att uruppförandet av Mining spelades in och kommer att släppas på lp den 6 mars av KullenReko är förstås väldigt, väldigt goda nyheter!

Nämnda skiva ges ut under namnet Mattias Risbergs Mining och bär titeln Live In Stripa. Här nedan kan du ta del av ett smakprov från den i form av låten Digging. Live In Stripa är ute nu! Lyssna på den på Spotify!

Djup musik (på fler sätt än ett!). Mattias Risbergs Mining har två konserter på gång nu i vår (med Jennie Abrahamsson istället för Wallentin). Missa inte! Datum och platser:

6/3, Victoriateatern Malmö/Jazz i Malmö, Malmö
9/4, Fasching, Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.