Lyssna på ett spår från Nakamas kommande album

I maj i år genomförde den norska kvartetten Nakama – Adrian Løseth Waade (violin), Ayumi Tanaka (piano), Andreas Wildhagen (trummor) och Christian Meaas Svendsen (bas) – en nio dagar lång turné. Så snart de avslutat den gick de in i Propeller Studio i Oslo.
– Jag ville att turnén skulle kulminera i en inspelning som drog nytta av att vi var slitna och utmattade efter allt spelande och resande, berättar Meaas Svendsen.
– Fantastiska saker kan hända när det kräsna, analytiska och intellektuella sinnet kortsluts.

Fullängdaren Most Intimate, resultatet av denna okonventionella studiosession, är onekligen en fantastisk sak. I grund och botten är den baserad på små dedikationer som medlemmarna i Nakama skrev till varandra – Meaas Svendsen skrev en till Wildhagen, Wildhagen skrev en till Løseth Waade, Løseth Waade skrev en till Tanaka och Tanaka skrev en till Meaas Svendsen. Sedan genomförde mottagaren av dedikationen en kort soloimprovisation (en så kallad Gratitude) och efter det bytte personen som skrivit dedikationen och mottagaren av dedikationen instrument med varandra och så spelade denna nya sättning av Nakama en slags syntes av dedikationen och Gratitude:n (en så kallad Unification) …
(andningspaus)
… dessutom finns det en femte UnificationMost Intimate och den är baserad på ett tema som Meaas Svendsen komponerat och på den trakterar Nakamas medlemmar ”instrumentet [de] inte fick spela på de fyra andra Unification-styckena”.
– Musiken på Most Intimate är inte särskilt konceptuell, men albumets struktur är absolut konceptuell, bekräftar Meaas Svendsen.
– Jag ville att Most Intimate skulle vara ett ”samarbetsalbum” som visade upp oss som ensemblespelare, improvisatörer, solister och kompositörer.

Man kan dock – utan några som helst problem – uppskatta Most Intimate utan att ha ett endaste litet hum om något av ovanstående. Här nedan kan du ta del av ett oerhört vackert och exklusivt smakprov från den.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/295124520?secret_token=s-M3zPf” params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Most Intimate släpps den 12 december på Nakama Records, Nakamas egna skivbolag. Den är, som sagt, en fantastisk sak – låt den tonsätta ditt liv! Och om du ännu inte gjort det – låna ett öra till Nakama Records briljanta katalog. De två albumen som Nakama hittills gett ut – Before the Storm (2015) och Grand Line (2016) – är till exempel totala måsten om du älskar komponerad/improviserad musik.

Vi lär få anledning att återkomma till Nakama!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.