Lyssna på ett spår från Oya Sextetts kommande dubbel-lp

Till OrkesterJournalen #3/2018 skrev Johan Jacobsson Franzén följande (här beskurna) JazzNytt-artikel:

I den västafrikanska yorubareligionen är Oya en orisha – det vill säga en slags gudomlig andevarelse – som bland annat styr över vind, eld och förgörelse. Hon är gift med Ogun, en av de ursprungliga orishorna.
Så att pianisten och Correction-medlemmen Sebastian Bergström döpt sin senaste grupp till Oya Sextett är med andra ord ingen slump.
– Nej, vi spelar ju framför allt musik relaterad till det engelska skivbolaget Ogun Records, säger han på telefon.
Ogun Records är kanske mest känt för att under 70-talet ha gett ut en mängd klassiska lp:s med sydafrikanska jazzmusiker i exil som Louis Moholo-Moholo och Chris McGregor.
– Musiken på de skivorna är så unik, så speciell – det är jazzmusik som har tydliga influenser från musik från södra Afrika. Alla vi i Oya Sextett hyser stor kärlek till den musiken.
Bergström fick idén att starta Oya Sextett när han hösten 2017 gjorde en researchresa till just Sydafrika. Så väl hemma i Stockholm igen tog han kontakt med några av sina favoritinstrumentalister – saxofonisten Anna Högberg, saxofonisten Elin Larsson, trumpetaren Niklas Barnö, basisten Vilhelm Bromander och trummisen Konrad Agnas – och Oya Sextett gick från tankefrö till faktum.
– Förhoppningsvis går vi in i studion nu till hösten, sedan är planen att det ska komma en platta nästa år.

Och nu är Oya Sextett-skivan som Bergström nämner ovan på väg att släppas! Live! heter den och den ser dagens ljus ”i mitten av oktober” tack vare Signal And Sound Records.

Via SoundCloud-spelaren nedan kan du ta del av ett smakprov från Live!.

Visst är det Chris McGregor’s Brotherhood Of Breath-dängan Do It som de gör! Vilket sväng, vilket sväng, vilket svääääng!

Releasefesten för Live! går av stapeln på Scalateatern i Stockholm den 18 december. Var där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.