Lyssna på ett spår från Pombos kommande kräftskiva

Foto: Henrik Olsson

Kvintetten Pombos experimentella frijazzmusikal Kräftan kan, i extrem korthet, sägas handla om Örbybon Bengt, som förvandlats till en kräfta.
Låter det tokroligt? Lite crazy, sådär? Det är det inte. Sedan OrkesterJournalens förhandslyssningsredaktion såg Kräftan (söndagen den 26 augusti, på Fylkingen i Stockholm) har knappt en dag gått utan att de tänkt på den. Så tagna blev de.
(Att de ofta promenerar förbi ett fönster som det står ”Modulhus” på hjälper förvisso också till – modulhus spelar ju en central roll i Kräftan. Men ändå!)

Fredagen den 4 oktober släpper Pombo – som då som nu består av Marie Hanssen Sjåvik (sång), Anna Högberg (saxofon), Gus Loxbo (kontrabas, såg), Felicia Nielsen (piano) och Nils Wall (trummor) – skivan Kräftan, som förstås är baserad på musikalen Kräftan. Om Dånet, ett av spåren på den, berättar Loxbo följande: ”Dånet gestaltar hur det kan kännas att vara i ett socialt sammanhang och inte riktigt hänga med, som att vara inkapslad i ett skal (i detta fallet ett kräftskal) och höra samtal, lösrykta ord, skratt, allt i ett enda segt böljande dån. Dialogerna är skrivna av Felicia Nielsen och de är hämtade från ett café där Felicia satt och plötsligt ramlade det in en busslast med turister. Felicia tog plikttroget upp sin penna och krafsade ner de samtal som fyllde rummet i sin skrivbok. Detta manus hamnade senare framför ett glatt sällskap i Askersund där [min] pappa hade bjudit in till födelsedagsfest. Inspelningarna blev grunden till Dånet.”

Via SoundCloud-spelaren nedan kan du – som en av de första i världen – ta del av Dånet. Kräftan är släppt! Lyssna på den på Spotify!

Är Kräftan årets bästa platta? Det får tiden avgöra. Vad som är helt säkert är att den ges ut på en mängd olika format av Noshörning Records, Pombos egna skivbolag. Och det är även 100%-igt bekräftat att releasefesten för den kommer att hållas på Bagarmossens Folkets Hus den 4 oktober (mer information om detta måste-besöka-evenemang hittar ni här).

Adressen till Pombos hemsida? Pombo.se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.