Lyssna på ett spår från Salongsorkesterns kommande fullängdare

”Salongsorkester: en mindre ensemble som framför underhållningsmusik i arrangemang för gästerna i hotellmatsalar och uteserveringar.”
– Prismas nya musiklexikon, 1975

På 30- och 40-talet skrevs det rätt mycket om salongsorkestrar i OrkesterJournalen.
Framför allt på ”noter säljes”-sidorna var ordet ”salongsorkester” välrepresenterat. ”Disciplin-marsch av Richard Lindebro finnes nu utgiven på N. M. F.”, stod det exempelvis att läsa i OrkesterJournalen #3/1934. ”Priset är 2 kr. för salongsorkester, 1.80 för pianosolo och 1.20 för violin med pianoackompanjemang.”
I början av 50-talet avtog dock salongsorkestrarnas popularitet och med det försvann de (i mångt och mycket) från OrkesterJournalens sidor.
Men nu är det sannerligen dags för oss att damma av salongsorkester-begreppet, -konceptet och -termen! Ty fredagen den 5 juni släpper pianisten/kompositören/Agnas Bros-medlemmen Max Agnas och trumpetaren/kompositören Karl Wallmyr den första skivan med sitt nya projekt Salongsorkestern. Början är detta mästerliga verk lämpligt nog döpt till och det rymmer ”musik för stråkkvartett, piano och trumpet”.

Här nedan kan du ta del av ett smakprov från Början i form av låten Här är vi, hit skulle vi och det är här. Början är ute nu! Lyssna på den på Spotify.

Så oändligt vackert! Något säger oss, om sagt, att det kommer bli en del Salongsorkestern i JAZZ framöver. Informativa recensioner av Början och dess uppföljare Avslut – som ser dagens ljus redan den 3 juli – är förmodligen att vänta, till exempel.

Förutom Agnas och Wallmyr hör du följande musiker på Början och Avslut: Gaianeh Pilossian (violin), Karin Wallmyr Creutzer (viola), Emma Augustsson (cello) och Mauritz Agnas (kontrabas). Både Början och Avslut ges ”bara” ut digitalt.

PS. Blanda inte ihop den här Salongsorkestern med den Salongsorkestern som huserar i Lund och den Salongsorkestern som spelar klassisk musik på nationerna i Uppsala. DS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.