Lyssna till framtidens jazzstjärnor på New Sound Made 2020

Varje år sedan 2005 arrangeras musikfestivalen New Sound Made av jazzprogramsstudenterna på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Årets upplaga av New Sound Made går av stapeln mellan den 18-20 maj. 50 olika band är bokade att uppträda – musik inom ett brett spektrum av stilar kommer att ljuda från tre olika scener. Festivalen är ideell och helt gratis att besöka.

JAZZ kände årets festivalgeneral Olov Nilsson – som studerar sitt första år på jazzlinjen med gitarr som inriktning – på pulsen.

Vad kan vi vänta oss av årets upplaga av New Sound Made, Olov?
– Nya studenter – ny musik! Det är nog det allra viktigaste på årets upplaga. Vi i produktionsgruppen lägger också en hel del krut på att knyta ihop ytorna mellan konsertlokalerna, för att skapa en mer inbjudande atmosfär. Alla är varmt välkomna att komma och lyssna till framtidens jazzstjärnor!
Vad får man absolut inte missa?
– Det beror helt klart på vem som frågar! Det är stor spridning på stilarna akterna sinsemellan och jag tror verkligen att de flesta musikälskare kan hitta något som de fastnar för. För den som gillar folkpop vill jag rekommendera Vendela Tegerstrand, för hip-hop- och beatälskarna kan jag rekommendera Markus Isbergs band Soul Symmetry. Min direkta föregångare som festivalgeneral, Linnea Jonsson – som dessutom isläppte sin debut-ep Emporia i höstas, kommer också att delta med sin nyskrivna, medryckande musik. De som älskar svängig swingmusik tror jag skulle falla för Tomas Westholms ensemble De Fem Saxogamerna. Jag kan också passa på att lobba en konstellation jag själv är med och driver, Leeway, som spelar soulinfluerad jazz.
En tradition på tidigare upplagor har ju varit att någon känd, etablerad svensk jazzmusiker gästat något av banden. Håller den traditionen i sig?
– Ja, först och främst måste ju nämnas att flera av deltagarna kan antas vara blivande kändisar. Förra årets NSM avslutades med ett hemligt och mycket uppskattat gästframträdande av Nils Landgren och Amanda Ginsburg. Det kan ju vara så att vi får hemliga gäster även i år… vill dock inte avslöja något ännu så håll utkik!
Hur många räknar ni med ska komma?
– Förra året hade vi lite drygt ett tusental besökare, och vi hoppas givetvis på att kunna toppa det i år. Vi har en mycket ambitiös produktionsgrupp i ryggen, så jag är optimistisk.
Hur ska man lyckas locka in den unga publiken som inte redan är jazzfrälsta?
– Oj, det är en svår fråga som skulle kunna elaboreras om i all oändlighet, men rent spontant tänker jag på tre saker. För det första så tror att en stor del handlar om exponering, exponering och åter exponering. Det finns mängder med studier som visar på vikten av just det för att en företeelse ska få genomslag. En annan aspekt är ju att kultur handlar om identitet. Något måste kännas relevant för en grupp för att ha “appeal”. Vad speglar musiken? Det tredje kopplar i viss mån tillbaka till de tidigare punkterna, och det handlar om genrens kongruens. “Jazz” innefattar en massa stilistiska inriktningar som har utvecklats i över hundra år. Jag tror att termen i sin enkelhet kan betyda helt olika saker för olika människor. Min upplevelse är också att det i musikskapandet läggs stor vikt vid konstant förnyelse. Ur ett rent kommersiellt perspektiv undrar jag nästan om det kanske gör jazzen en björntjänst, då det kan göra musiken mer svårtillgänglig för en mer “casual” lyssnare. Samtidigt är det i mitt tycke förnyandet som gör jazzen så intressant. Det är lite av ett moment 22. En sak som jag däremot tycker är roligt är det de senaste åren har tillkommit flera nya jazzscener.

Följ New Sound MadeFacebook och/eller Instagram.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.