Magnus Lindgren Fyra på Fasching

Med sitt färska album Fyra (Gazell) har den karismatiske bandledaren, rörblåsaren och kompositören Magnus Lindgren lämnat sina mångåriga Batucada Jazz- , storbands- och symfoniprojekt och återvänt till det klassiska jazzformatet kvartett.

Under releasespelningen för nya albumet på ett utsålt Fasching hade han med sig sin nya stjärnstarka kvartett: Palle Danielsson, bas, Jonas Holgersson trummor samt talangfulla tyska Anke Helfrich, piano. Låtarna som framfördes var mestadels skrivna av Magnus själv.

Mycket av låtmaterialet har tillkommit på hotellrum och på flygresor under Lindgrens många och långa perioder som kringflackande musiker. Undantaget är kvartettens mästerliga tolkningar av Jan Johanssons Visa från Rättvik och Michael Jacksons Can´t Stop Loving You.

I kvartettformatet får Magnus ännu tydligare visa sin virtuositet på sina många instrument. På scenen frammanar han all sin kapacitet i tenorsax, tvärflöjt och klarinett som han ledigt och synnerligen bekvämt växlar mellan. Tonen är ofta luftig och lyrisk, uttrycket lika expressivt som återhållsamt.

Det fruktbara mötet mellan Holgersson och Danielsson skapar en trygg och balanserad tyngd som Lindgren lätt kan surfa över. Magnus själv är huvudsolist men även den för mig nya trevliga bekantskapen, tyska pianisten Anke Helfrich får stort utrymme: hon är fullständigt lysande i Monday Afternoon. Anke är en stor tillgång för kvartetten, hon spelar följsamt och med flyhänta löpningar.

I McCoy Tyners anda bjuder hon på andlöst snygga licks som passar kvartetten som hand i handsken. En annan höjdpunkt är duellen mellan Palles bas och Magnus klarinett i Soho Blues.

Patrik Sandberg

Stockholm Jazz Festival, Fasching 5 oktober
Magnus Lindgren t, cl fl, Anke Helfrich p, Palle Danielsson b, Jonas Holgersson dr