Magnus Lindgren Grammyprisad

Text: Patrik Sandberg Foto: Grammyfotot från MTA Production (mtaprod.se), foto Ystad WPF: Anna Rylander

 

När de prestigefyllda Grammynomineringarna presenterades i mitten av november 2022 stod det klart att saxofonisten, klarinettisten, flöjtisten, kompositören och arrangören Magnus Lindgren hade chans att vinna i tre olika kategorier.

Vid den 65:e Grammy Awards som hölls i natt i Los Angeles fick Magnus Lindgren pris för bästa arrangemang i en instrumental produktion för låten Scrapple from the Apple tillsammans med John Beasley och SWR Big Band, hämtat från albumet Bird Lives på tyska etiketten ACT. Lindgren har i fem år varit Artist in Residence för SWR Big Band i Stuttgart.

Lindgren och Beasley var även nominerade för bästa album för ett jazzstorband och i kategorin Best Improvised Jazz Solo för låten Cherokee/Koko (solist John Beasley), som Lindgren arrangerat tillsammans med John Beasley.

Scrapple from the apple på skivan Bird Lives är en hyllning till den amerikanske saxlegenden Charlie Parker, en av Magnus Lindgrens stora inspiratörer och barndomsidoler.

– Han har betytt jättemycket. När jag var tretton år stod jag och spelade hans solon, det var min första riktiga stora jazzförebild. För mig är det som att cirkeln är sluten, säger Lindgren om priset.

Dagarna innan nyår så spelade Magnus Lindgren och John Beasley tillsammans i en unik, intim konsert i en duoformation på  Ystad Winter Piano Fest. Läs scenrecension här: https://orkesterjournalen.com/scen/skiftande-tonsprak-med-pianot-i-centrum-pa-ystad-winter-piano-fest/

Läs även en längre intervju med Magnus Lindgren i JAZZ nr 6 2021 där han berättar om arbetet kring tillkomsten av Bird Lives.

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser